Diskuse:Index librorum prohibitorum

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele 78.136.147.17 v tématu „Marx, komunismus a Index

Marx, komunismus a Index[editovat zdroj]

V zozname je uvedeny aj Karol Marx, ale v clanku Karl Marx sa pise: Mezi četné Marxovy kritiky patřili představitelé křesťanství a dalších náboženství, která Marx obecně odmítal (Marxova díla však nikdy nebyla katolickou církví zařazena mezi zakázané knihy).[23] -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.28.75.114 (diskuse) 5. 3. 2012, 16:22. (CE(S)T)

  • Odpověď:

Karl Marx již v seznamu uveden není, neboť díla Karla Marxe církev opravdu na Index zakázaných knih nezařadila. To však neznamená, že katolická církev jeho knihy dovolovala číst. Nutno připomenout církevní stanovisko, že „Index není seznamem všech špatných knih v posledních třech stoletích vydaných, ani ne seznamem knih nejnebezpečnějších..." (Časopis katolického duchovenstva, ročník 1909, č. 10, str. 658). Církev totiž obecně zavrhovala knihy, v nichž se hájí racionalismus, materialismus, ateismus, pozitivismus, skepticismus, „jelikož těmito systémy podrývají se základy náboženství jak přirozeného, tak i katolického" (Časopis katolického duchovenstva, ročník 1909, č. 4, str. 295). Knihy Karla Marxe hlásají materialismus a ateismus, byly tedy zapovězeny obecným církevním zákonem; vždyť dle Marxe je náboženství „opium lidu" (viz Marxův článek z roku 1844 „Úvod ke kritice Hegelovy filozofie práva"). Na Index církev zařazovala především ty knihy, které by věřící mohli mylně pokládat za dovolené (Časopis katolického duchovenstva, ročník 1909, č. 10, str. 659).

Nauky komunistické odsoudila katolická církev mnohokrát; učinil tak např. papež Pius XI. v encyklice „Divini Redemptoris" z roku 1937. Tato encyklika nesla podtitul „O bezbožeckém komunismu" a výslovně zmiňovala i Karla Marxe. Zavržené učení komunistické totiž má „svůj základ v Marxově učení o dialektickém materialismu a materialismu dějinném". (Citováno dle: PIUS XI. Divini redemptoris. O bezbožeckém komunismu. Olomouc 1938. Viz str. 10.) V červenci 1949 podepsal papež Pius XII. dekret Svatého oficia, v němž byl komunismus prohlášen za antikřesťanský a materialistický směr. Tento dekret automaticky exkomunikuje (vylučuje z církve) všechny katolíky, kteří jsou členy komunistických stran, kteří čtou komunistickou literaturu nebo propagují komunistickou ideologii. (Viz Acta Apostolicae Sedis č. 41, 1949, str. 334.)

  • Jen na okraj poznamenávám, že zmíněný exkomunikační dekret papeže Pia XII. měl ohlas i v české literatuře. Komunistický básník Josef Kainar zveřejnil v roce 1950 básnickou sbírku „Veliká láska" a v ní je obsažena i báseň „Exkomunikace", která začíná těmito verši: „Byl jsem exkomunikován. Jednou z rána dočetl jsem se to při kávě. Měla na mě padnout hrůza nevídaná – nu, nepadla. Jsem špatná ovce, asi. Spíš jako beran žiju – trkavě."

--78.136.147.17 30. 12. 2015, 18:49 (CET)Odpovědět