Diskuse:Franz Schubert

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Davidek2009 v tématu „Německý původ

Diskuse o zařazení do Dobrých článků[editovat zdroj]

  • Českých pramenů jsem moc neobjevil, ale aspoň zahraniční dodal a zeditoval. Jsou nějaké námitky proti povznesení do Dobrých článků?--Ioannes Pragensis 18:58, 14. 6. 2007 (UTC)
    Není trochu krátký? Ne, že by délka byla rozhodující, ale na enwiki je toho mnohem víc. Jinak se mi líbí. Glivi 20:40, 14. 6. 2007 (UTC)
  • Určitě by mohl a měl být mnohem, mnohem delší. Na druhou stranu tohle jsou Dobré a ne Nejlepší články. V zásadě obsahově to hlavní v něm je - mně tam chybí spíš česká literatura a reference v taxtu. Ale to všechno jsou věci, které musí udělat někdo, kdo se tomu bude chtít věnovat delší dobu a opatří si k tomu knížky. A viděl bych to pak spíš už v rámci toho úsilí o Nejlepší.--Ioannes Pragensis 21:23, 14. 6. 2007 (UTC)
  • Prosba: Mohu někoho poprosit, aby to rozhodnul? Je potřeba buď Schuberta povýšit a dát kytičku autorovi :-) anebo říci, že ještě není dost dobrý na Dobrý článek, a v každém případě smazat tohle povídání. Necítím se dost nepředpojatý, abych to udělal sám. Díky,--Ioannes Pragensis 13:58, 15. 6. 2007 (UTC)
V hudbě se sice nevyznám, ale dle mého názoru to dobrý článek ještě není. V první řadě a to především mi tam chybí ozdrojování celé řady tvrzení. Délka by snad problémem nebyla, životopisných informací je tam dostatek, ale přece, nešlo by doplnit něco více o způsobu jeho tvorby, postupech, které využíval nebo tak něco ...? --Reaperman 14:54, 15. 6. 2007 (UTC)

Pro mě je především dost nepochopitelné, že tam není uvedena jeho největší symfonie, a sice C dur "Velká" (možná jsem slepý...), která by měla být jmenována mezi jeho vrcholnými díly. Měla i nemalý vliv na symfoniky 19. století.Christian 11. 11. 2009, 14:13 (UTC) Zmínka o symfonické tvorbě navíc vůbec působí, jako by byla méně významná, i když tomu tak není. Stálo by také za zmínku, že u číslování posledních dvou symfonií existují dvě verze - mezi Šestou a Nedokončenou byla předpokládána ještě jedna ztracená, a podle toho, jestli se s ní při číslování počítá, bývají Nedokončená h moll a Velká C dur číslovány buď 7. a 8., nebo 8. a 9. Navrhoval bych vůbec sepsat trochu obšírněji seznam důležitých děl.Christian 11. 11. 2009, 14:22 (UTC)

Máte pravdu a bude dobře, když to napíšete přímo do článku, Christiane. WP:Editujte s odvahou. Hodně štěstí! --Ioannes Pragensis 11. 11. 2009, 14:32 (UTC)

Německý původ[editovat zdroj]

Jen bych tak chtěl navrhnout dáti "rakouský skladatel německého (či slezského původu)". Můj oblíbený komponista totiž nebyl vůbec Rakušan a jeho rodiče pocházeli z Českého Slezska, kteréž v té době patřilo do takzvaného Českého království. Sám Franz Peter Schubert se narodil ve Vídni, kteráž do Českého království nepatřila, avšak jeho původ by každý měl znát. Sám vím, že kdyby byl takový případ jako u Mahlera, tak vím proč by měl být Rakušan atd., avšak během mého bádání již ani jeho babička z matčiny Marie Elisabetha Konstancie Vietzová roz. Riedlová se nenarodila ani na území této země, nýbrž v Polsku na místě Głuchołazy a tedy se jedná o rodinu Slezských Němců... Davidek2009 (diskuse) 17. 9. 2021, 21:04 (CEST)Odpovědět