Diskuse:Estonská sovětská socialistická republika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nemáte někdo chuť udělat infobox pro republiky SSR (vlajka, mapa umístění v SSSR, pár základních údajů)? Vypadalo by to lépe než ty volně ložené vlajky. --Mmh 22:18, 8. 3. 2008 (UTC)

Vložená hymna ESSR tu působí dost neorganicky. Vlastně by to mělo jít na samostatnou stránku, nebo na stránku Estonská hymna. Nebo možná vytvořit na stránce Estonská hymna jen krátké popovídání o historii, a obě hymny (estonskou i estonsko-sovětskou) pak rozmístit na samostatné stránky? --Mmh 28. 3. 2009, 11:55 (UTC)

Nyní přesunuji hymnu z článku sem, aby nepřišla nazmar. Co s ní, uvidí se časem:

Hymna Estonské SSR

Jää kestma, Kalevite kange rahvas,
ja seisa kaljuna, me kodumaa!
Ei vaibund kannatustes sinu vahvus,
end läbi sajanditest murdsid sa
ja tõusid õitsvaks sotsialismimaaks,
et päikene su päevadesse paista saaks.

Nüüd huuga, tehas, vili, nurmel vooga,
sirp, lõika, alasile, haamer, löö!
Nõukogu elu, tuksu võimsa hooga,
too õnne rahvale, me tubli töö!
Me Liidu rahvaste ja riike seas
sa, Eesti, sammu esimeste kindlas reas!

Sa kõrgel leninlikku lippu kannad
ja julgelt kommunismi rada käid.
Partei me sammudele suuna annab
ja võidult võitudele viib ta meid.
Ta kindlal juhtimisel kasva sa
ja tugevaks ning kauniks saa, me kodumaa!

Sjednotit[editovat zdroj]

Heslo je zajímavé. Doporučuji sjednotit všechny věty do minulého času. --Zákupák 29. 3. 2009, 20:10 (UTC)

Pokusím se. Teď už to dodělávám (doplňuji reference, obrázky atd.), pokud tam nechám nějaké nesourodosti, pak směle opravujte, ale teprve poté, co odstraním šablonu "pracuje se". Díky. --Mmh 29. 3. 2009, 20:37 (UTC)

Takže jsem to prohlásil za hotové, kdyžtak se na to jukněte. --Mmh 29. 3. 2009, 22:09 (UTC)

Mě se to líbí. Jsem zvědavý, zda uděláte to červené heslo o hnutí, které vyhrálo volby po roce 1989, aby ty novější dějiny byly kompletnější. Zdravím --Zákupák 30. 3. 2009, 15:56 (UTC)
Něco trochu jako naše Občanské fórum. Jednou o tom zkusím něco napsat, ale větší prioritu mají jiné věci (třeba Zpívající revoluce a Fosforitová válka). --Mmh 30. 3. 2009, 17:32 (UTC)

Předchůdcovské a nástupnické státy[editovat zdroj]

Přemýšlím, jak správně zacházet s těmi předchůdcovskými a následnickými státy v infoboxu (resp. i mimo infobox, pokud se to někde vyskytne). Když se to vezme de iure z hlediska mezinárodního práva, tak je předválečné Estonsko a dnešní Estonsko tentýž subjekt, který byl jen přechodně okupován cizí mocností, takže logicky na něj vedl odkaz předchůdcovský i následnický. Protože ale nyní vzniká článek Estonská první republika, kde čtenář najde podrobnější informace o onom předcházejícím dějinném období (navíc to předválečné Estonsko bylo na trochu jiném území, takže je to nejen historicky, nýbrž i geograficky odlišná záležitost), je logické, že povede předchůdcovský odkaz na tento článek o předválečném Estonsku, a následnický na článek Estonsko, kde se sice pojednává též o historii, ale těžiště leží v současnosti.

Jak ovšem s tím německým komisariátem? Bylo to de iure Estonsko, které bylo de facto okupováno Sovětským svazem a tento sovětský protektorát se jmenoval Estonská SSR, ovšem tento protektorát byl na tři roky okupován nacistickým Německem, tedy opět de facto patřil do jiného státního útvaru, ale z hlediska sovětského pohledu byl de iure ESSR, a z hlediska mezinárodního de iure Estonská republika.

Současné uvedení komisariátu i dnešního Estonska mezi nástupníky je dost matoucí. Pak by musel být komisariát i mezi předchůdci (pro poválečnou ESSR). Tíhnul bych k tomu, vynechat ho buď z infoboxu úplně (stejně jako třeba v případě Československa není uveden Protektorát Čechy a Morava ani Slovenský štát), nebo do infoboxu zavést nějakou další rubriku pro přechodné státní mezistavy.

Co si o tom kdo myslíte? --Mmh (diskuse) 12. 5. 2013, 15:42 (UTC)