Diskuse:Dělení nulou

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ta rovnice x2 − x2 = x2 − x2 je chybná jelikož x se musí rovnat 0. protože dopočítáním té rovnice /-x vám vznikne x=0 což je také výsledek rovnice který dává smysl. pozn. tot neá být urážka autora jen poznámka k chybě – Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel 93.185.56.22 (diskusepříspěvky)

No vždyť to je pointa toho příkladu; i když do článku ten příklad IMHO moc nepatří, je to takové hraní s čísly na úrovni základní školy, ne encyklopedický výklad. --Mormegil 27. 3. 2010, 21:14 (UTC)

dělění nulou jde[editovat zdroj]

Dělit jde, ale nejde to použít. 1:1000^-1=1000 (1:x^-1=x) 1:nekonecno^-1(nekonecne maly bod, o jeden bod větší než nula)=nekonecno takže když ubereme jeste jeden bod tak mame nulu, takže na druhé straně rovnice vyjde číslo o jeden bod větší: 1:0=nekonečno^-1+nekonečno

Budu vás muset sklamat, opravdu na reálných číslech (tedy těch, co běžně používáme) není dělení nulou definováno. Je však definováno na číslech koplexních. To, co popisujete je vůlastně dělení nulou na počítačích (viz poslední kapitola článku). Zagothal 15. 9. 2010, 12:18 (UTC)

Definice Myslím, že dělení nulou je triviálnější, než je zde popisováno:

1) Mějme číslo a, které dělíme nulou. Uvažujeme-li kolikrát toto číslo obsahuje nulu, nemůžeme dojít k nekonečněkrát, neboť nekonečněkrát nula je pořád jenom nula: 0 + 0 + 0 + ... = 0.

2) Uvažujme, že kvantum nula v jakémkoli čísle není, tedy že je ho v každém čísle kvantum nula:

a/0 = 0 -> (a/0).0 = 0.0 -> (a.0/0)=0 -> 0/0=0 -> 0=0

z druhého bodu vyplývá, že nula je sama sobě rovna s čímž můžeme souhlasit.

Tedy: Dělíme-li nulou jakékoli číslo a ,včetně nuly, výsledek je kvantita nula.

Příklad: 3 + 5/x = 3 , neměl doposud řešení, neboť po určitých úpravách vychází: 5 = 0 . Při takto definovaném dělení nulou a dosazením 0 za x vychází: 3=3 s čímž můžeme opět souhlasit.

Jestli se v něčem pletu, tak mě prosím opravte.

Miloslav.Feltl@email.cz

Nejsem sice matematik, ale myslím si, že to, co jste tady tak moc hezky popsal je krystalicky čistý vlastní výzkum, který zde není vůbec vítán. ** Kromě toho, Wikipedie není diskusní klub nad matematickými problémy ani náhodou. MiroslavJosef (diskuse) 15. 6. 2012, 22:29 (UTC)

Tak to se omlouvám, myslel jsem, že je to diskuse.