Diskuse:Dějiny Brna v datech

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je nesmysl mít tu dva články (Dějiny Brna) o tomtéž. Všechno to jsou významné události, které mají být začleněny do hlavního článku (případně podrobněji rozvedeny v článcích o jednotlivých historických obdobích, jako je tomu např. u Třebíče nebo Prahy). Nevidím důvod tu duplikovat jakýsi přehled dat (kdo navíc určí, které události sem patří a které ne?), takovéto přehledy kromě toho ani do Wikipedie nepatří. Wikipedie nemá být tvořena odrážkami jako nějaké školní zápisky, máme tu používat souvislý text. --Harold 16. 8. 2011, 16:28 (UTC)

Já s vámi nesouhlasím, toto je jednoduché a přehledné, podle mého názoru je to celkově informativně přínosné a velmi zajímavé. Krom toho tady mnoho věcí není a nikdy nebude, ale zájemci o dějiny Brna to dá jasný a stručný průřez historií, zatímco v souvislém článku, člověk najde snad čtivé povídání a to jsou dvě různé věci a proto dva různé články. A co se týká odrážek, v tom s vámi pro změnu souhlasím, ale také tady máme spousty seznamů a toto také jedním takovým "seznamem". --Millenium187 16. 8. 2011, 18:50 (UTC)

Nejdůležitější data a výtah nejdůležitější historie Brna mají být v článku o Brně. Podrobnější informace v článku Dějiny Brna, případně v článcích o jednotlivých obdobích. Duplicity se na Wikipedii nikdy nepěstovaly a už vůbec ne takovým odrážkovým seznamem. Nehrajme si prosím na Encyklopedii města Brna. --Harold 16. 8. 2011, 20:13 (UTC)

Tak když je to tedy úplně špatně, tak to odstraňte, ale stejně si myslím, že to svůj význam má a mělo by to být i u dějin jiných měst, mě osobně to zkrátka přijde velmi přehledné, stručné a celkově vhodné. Klidně bych takový seznam napsal i k Praze, nebo jiným městům. Já třeba jsem "technokrat", není-li informace podána formou tabulky, seznamu, schématu apod. tak se mi nelíbí, ale skousnu ji, nikomu to nevnucuju, ale zkrátka je to tak a zdaleka nejsem jediný, kdo to takto cítí. Pěkný čtivý článek je krásný, a si rád přečtu a také si troufnu říct, že tady také věci i píši (obecně). Ale když například pojedu navštívit Plzeň a budu předem chtít znát alespoň něco málo z její historie, tak bych byl za takový seznam velmi velmi rád. A jestli to chápu správně, tak Wikipedie má být především informační zdroj, od toho zde máme například seznam kostelů, či náměstí a články k jednotlivým kostelům a náměstím a podobně. A to, že edituji, téměř jedině články o Brně, promiňte kolego, ale to mi snad nemůžete vytýkat, já píši o tom, kde se cítím, že o tom mohu psát, protože tomu "rozumím". Rád bych psal například o výrobních procesech pro krakovaní ropných destilátů za účelem výroby syntetizovaného motorového benzínu, ale pořádně ani nevím co to je, takže o tom nepíši. Nebo se vám moje editace zdají nevhodné? Opravdu? --Millenium187 16. 8. 2011, 20:42 (UTC)
Článek jsem dal do AfD, aby se vyjádřilo víc lidí. Podle mého je to opravdu zcela zbytečná duplikace již existujících článků a vytváření nových stránek mimo zaběhlou strukturu. Když pojedu do Plzně, nejdřív se podívám na článek Plzeň, kde si třeba přečtu stručný výtah nejdůležitějších historických událostí týkajících se Plzně. Pokud mě to neuspokojí, kliknu na Dějiny Plzně (pokud by existovaly), kde by v ideálním případě měly být informace z článku "Plzeň" rozvinuty a obaleny v souvislostech. Na zbytek začínající "A to, že edituji..." nereaguji, protože nic takového jsem ve svých příspěvcích nepsal. Naopak díky za poměrně velké zkvalitnění hlavního článku o Brně. --Harold 16. 8. 2011, 21:30 (UTC)
A také dodávám, že toto není žádný výtah, souvislý text musí mít svoji kontinuitu a proto tam mnoho věcí nelze chronologicky začlenit, zatímco sem ano. --Millenium187 16. 8. 2011, 21:15 (UTC)

@Harold:Jak jsi přišel na to, že "Wikipedie nemá být tvořena odrážkami jako nějaké školní zápisky, máme tu používat souvislý text" ? Máme snad články jako 2011 přepsat na souvislý text ? --Jowe 16. 8. 2011, 20:50 (UTC)

Já si myslím, že takovýto seznam bychom měli udělat, alespoň i Praze, protože zvláště u Prahy se její dějiny nedají skousnou jen tak najednou, je toho zkrátka strašně moc, a takový seznam nejvýznamnějších historických dat a událostí by mohl být velmi vhodný. A totéž k České republice, tolik alespoň můj názor. --Millenium187 16. 8. 2011, 21:13 (UTC)
OK, ale to jsou prostě speciální články, taková zvláštní kategorie, kterou jsem zrovna nemyslel. Chápu, že třeba odrážkový seznam je občas základ (ve smyslu první verze) článku. Třeba Dějiny Olomouce mi v současné době nevadí, protože druhý článek o historii Olomouce s větším souvislým textem neexistuje. Doufám ale, že i jej někdo přepracuje do čtivého článku. Mně vadí především ta duplikace, aneb "proč mít informace na jednom místě, když je můžu roztahat na 10 stránek". :-) Jak jsem psal výše, nejdůležitější data by měla být obsažena (v nějaké formě) v článku Brno, podrobněji by to mělo být rozvedeno v Dějinách Brna. --Harold 16. 8. 2011, 21:30 (UTC)