Diskuse:Šestnáctková soustava

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

3B4F v šestnáctkové určitě NENÍ 15119 v desítkové. V tom výpočtu se upsal — je potřeba editovat celý obrázek. --– Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Hondrej (diskusepříspěvky).

Jistě, to byl jen překlep, v předchozím textu to bylo správně. A matematika se nemusí editovat obrázkem, ale jednoduše ve zdrojovém textu – podívejte se na zdroják stránky a případně též na Nápověda:Matematické vzorce. --Mormegil 21:48, 31. 5. 2007 (UTC)

ad Šablona upravit[editovat zdroj]

Zrušil jsem šablonu upravit - matematika, protože informace podané v článku jsou pravdivé a srozumitelné, byť možná nejsou úplně graficky učesané. Autor šablony měl dost času upravit co se mu v článku nelíbí, s tou šablonou to vypadalo že jsou tam nějaké bludy, což není pravda. Navíc šestnáctková soustava spadá především do oblasti informatiky, pro matematiku žádný zásadní význam nemá. Jinými slovy, když je článek prakticky použitelný, tak to není dost "matematické"? ;) --Pteryx 28. 2. 2011, 16:42 (UTC)

Mé výhrady stále platí:
Tak za prvé se dá říct, že každá lichá věta obsahuje výraz šestnáctková, každá sudá obsahuje pojem hexadecimální. To by chtělo sjednotit.
Každý z oddílů týkajících se převodů je zcela jiný nejen do vzhledu, ale i do obsahu a stylu. To opravdu není jak, by měl vypadat článek v encyklopedii.
Celá ta část o převodech je psána jako nějaká příručka (což bych samotné i toleroval). Vrchol tohoto je věta: Nejprve rozdělíme byty na nibbly, které pomocí výše uvedené tabulky převedeme na jednotlivé číslice v hexadecimální soustavě, které spojíme dohromady. (No co, když mám číslo (12BA3)16? Co je to dát čísla dohromady?)
Kdyby tady bylo něco špatně, bych víc dal jinou šablonu: {{Přesnost}}.
Nemám na wiki moc času a toto je pro mne okrajový článek, tak jsem se ještě nedostal k tomu ho upravit. Nevím, proč Vám vadí ta matematika (třeba na dewiki a plwiki to nemají vůbec v informatice). Ale když chcete tak tam dám i upravit - informatika.
S pozdravem Zagothal
Že se používají záměnně výrazy hexadecimální a šestnáctková, to podle mého názoru vůbec nevadí, koneckonců znamenají totéž, používají se v praxi obě. Samotný je občas použiji v jednom souvětí obě, byť dávám přednost spíš výrazu šestnáctková.
Dát čísla dohromady možná zní nesrozumitelně, ale spojit číslice dohromady už zní docela srozumitelně. Číslice je řetězec jako každý jiný a na řetězcích se často mluví o operaci spojování. Ovšem jistě, bylo by možné to stylisticky upravit do lepší podoby.
A souhlasím s tím, že se jedná spíš o matematické téma. Pod informatickým tématem si představím něco, co matematiku přesahuje, třeba návrh překladače.--Tchoř 19. 3. 2011, 06:00 (UTC)

Development of new notations for hex[editovat zdroj]

(Sorry about using English) Please, remove pictures about new ideas for notations and possible descriptions of proposals for new notations. WP is not a place for developing new notations.

fi:User:Aulis Eskola --62.236.93.2 19:52, 16. 8. 2007 (UTC)

Done. Thank you for giving a notice! --slady 20:16, 16. 8. 2007 (UTC)

Převod DEC na HEX[editovat zdroj]

Nějak nechápu podle čeho se z čísla x = (15119)10 udělalo x = (3B0F)16.

Má to něco společného s tou tabulkou na začátku? Nebo se to převádí jinak? Nemůžete mi to vysvětlit nějak lajcky?

Prosím poraďte mi. Děkuji

--80.188.107.72 25. 12. 2008, 15:15 (UTC)

Z toho si nic nedělejte, chyba očividně nebyla na Vaší straně. Právě jsem to přepsal. --Pteryx 7. 1. 2010, 20:34 (UTC)

Odkaz na šestnáctkovou soustavu na wikiverzitě. --Kusurija (diskuse) 11. 7. 2013, 21:09 (UTC)

Odkdy je toto kurs??? --Kusurija (diskuse) 23. 1. 2014, 10:11 (UTC)