Dům armády (Trenčín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům armády (Trenčín)
Poloha
AdresaTrenčín, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům armády v Trenčíně (slovensky Dom armády, též historicky jako Posádkový klub/Posiadkový klub) se nachází jižně od centra města, na adrese Hviezdoslavova 205. Slouží víceméně jako víceúčelový kulturní dům.

Dům je součástí moderní části města. Ve východní části přiléhá k řadě panelových domů s parterem a obchody, v části západní potom k budově evangelického kostela. Z jižní strany je rozlehlý areál napojen na budovu pojišťovny UNION.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o rozsáhlý objekt, který opticky tvoří několik celků. Nápadné je hlavně obložení z desek z bílého kamene. Ve své době byl pozdně modernistický palác považován za třetí nejkrásnější kulturní statek v Československu.[1]

Jeho součástí je také velký sál, který slouží pro divadelní představení.[2] Ve své době byl moderně vybaven – disponoval klimatizací, ale také výtvarným ateliérem, klubovnou nebo knihovnou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Základní kámen.

V souvislosti s přestavbou Hviezdoslavovy ulice byly zbourány staré domy a měly zde vzniknout zcela nové objekty. Jedním z nich byl i tehdy okruhůvý dům armády, pro který bylo rozhodnuto strhnout rohový dům na Hviezdoslavově a Jaselské ulici. Vítězný projekt budovy připravili architekti Dušan Bálent, Ivan Kočan a Eduard Horváth. Za projekt dostali cenu Dušana Jurkoviče v roce 1985.[3] Stavební práce byly zahájeny roku 1978.

Budova byla dokončena a dána do užívání v roce 1985.[4] Slavnostní otevření se uskutečnilo za přítomnosti vysokých předstvitelů ČSLA.

Rozlehlý objekt, který neodpovídá potřebám slovenské armády se stal předmětem diskuze mezi představiteli Ministerstva obrany a představiteli Trenčínského kraje. Ti měli zájem o jeho transformaci v rozsáhlé kulturní centrum. Ministerstvo nicméně odmítlo objekt prodat.[5][6]

V roce 2015 začalo do budovy výrazněji zatékat.[2]

Až do roku 2021 byl dům armády uzavřený pro veřejnost a nekonaly se zde žádné kulturní akce. To se potom změnilo a vlastník budovy přislíbil investici ve výši 10 milionů eur na jeho obnovu.[7]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Festival Den architektury predstaví konštrukcie i krajinu v rámci bohatého programu pre všetky vekové kategórie. asb.sk [online]. [cit. 2023-11-18]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b Dom armády v Trenčíne konečne opravia. My Trenčín/SME [online]. [cit. 2023-11-18]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. Čo bolo, je preč. Magazín Atrium [online]. [cit. 2023-11-18]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. ODA má 30 rokov. Čo nám dala a čo vzala?. My Trenčín/SME [online]. [cit. 2023-11-18]. Dostupné online. (slovensky) 
  5. Ministerstvo názor nemení. Dom armády nepredá. My Trenčín/SME [online]. [cit. 2023-11-18]. Dostupné online. (slovensky) 
  6. Život Trenčanov by mal byť pestrejší: Posádkový klub čakajú lepšie časy. dnes24 [online]. [cit. 2023-11-18]. Dostupné online. (slovensky) 
  7. Koniec kultúrneho útlmu v Trenčíne. Do Domu armády sa vrátili podujatia pre verejnosť. TA3 [online]. [cit. 2023-11-18]. Dostupné online. (slovensky)