CIAM/NASA testovací model pro pevnostní zkoušky ve větrném tunelu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
CIAM/NASA testovací model pro pevnostní zkoušky ve větrném tunelu, s transportním kufrem.
CIAM/NASA testovací model pro pevnostní zkoušky ve větrném tunelu, s transportním kufrem.

CIAM/NASA testovací model je určený pro pevnostní zkoušky ve větrném tunelu. Bývá vyroben ze sklolaminátového kompozitu, s kovovým povrchem. Křidélka a řídicí plochy na testovacím modelu jsou vyrobeny z duralu. Materiál ze skelných vláken[1] použitý k výrobě modelu byl předchůdcem využití uhlíkových vláken. Testování modelu bylo důležitým vývojovým stupněm k použití modernějších materiálů v letectví a kosmonautice.

Zřejmě identické testovací modely byly použity v testech prováděných ve větrném tunelu laboratoře NASA Langley Research Center[2] v USA. Jeden kus modelu je zde i v současnosti. Testovací model rakety, společně s projektem Kholod/Cholod, byl prvním společným projektem SSSR a USA po ukončení studené války.

Parametry[editovat | editovat zdroj]

  • Délka modelu je 3,15 metru, průměr 20 cm, hmotnost cca 50 kg.
  • 4 destabilizační plošky v přední (horní) části, napříč měřící 23 cm.
  • 4 stabilizátory v zadní (spodní) části, napříč měřící 66 cm.
  • Pro transport je určený přepravní kufr NASA.
  • Výrobce: Centrální institut leteckých motorů (Central Institute of Aviation Motor), Ruská federace, ve spolupráci s NASA, výroba v letech 1970–1991.
  • Počet dochovaných kusů: méně než 10.

Dražby testovacích modelů CIAM/NASA[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017 došlo k vydražení[3] jednoho CIAM/NASA modelu pro pevnostní zkoušky v aukční síni Sotheby's, v New Yorku. Vydražený model pochází ze sbírky raketového inženýra, odborníka na pohony scramjet profesora Alexandra Roudakova.

Testovací modely bývají předmětem i jiných aukcí, v roce 2019 od Aukční společnosti Breker[4], Kolín nad Rýnem, Německo, s vyvolávací cenou 12000 €.

Související projekty[editovat | editovat zdroj]

V rámci rozpočtu určeného na vývoj projektu vznikl i projekt Cholod (Холод) – raketa s pohonem typu scramjet, vytvořená za účelem překonání rychlosti 5,75 Ma.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WILLIAM C. CAYWOOD, ROBERT M. RIVELLO, AND LOUIS B. WECKESSER. TACTICAL MISSILE STRUCTURES AND MATERIALS TECHNOLOGY. Johns Hopkins APL Technical Digest [online]. https://www.jhuapl.edu/techdigest/ [cit. 2019-04-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-04-17. 
  2. NASA - Wind Tunnels at NASA Langley Research Center. www.nasa.gov [online]. [cit. 2019-04-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-01-29. (anglicky) 
  3. WIND TUNNEL TEST MODEL, DETAILS & CATALOGUING.
  4. Rocket Wind Tunnel Test Model, c. 1980 on LiveAuctioneers. LiveAuctioneers [online]. [cit. 2019-04-28]. Dostupné online. (anglicky)