Boby na Zimních olympijských hrách 1928

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boby
na Zimních olympijských hrách 1928
Základní údaje
PořadatelMezinárodní bobová a skeletonová federace
Mezinárodní olympijský výbor
Dějištědráha Bobsleigh-Run
Datum18. února 1928
Soutěže1 muži
Startující116 bobistů z 14 zemí
Soutěže
pětibob muži

<< 1924 seznam medailistů 1932 >>

Na II. Zimních olympijských hrách se závodilo, podobně jako před čtyřmi lety, v soutěži čtyřbobů. Závodištěm byla 1.570 metrů dlouhá dráha Bobsleigh-Run, která měla převýšení 120 metrů a 16 zatáček. Mezinárodní bobová federace IBSF se rozhodla zavést styl jízdy zvaný «ventre à terre», při kterém posádka leží na bobu směrem dopředu. Podobně jako roku 1924, i ve Svatém Mořici bylo povoleno absolvovat závody se čtyřčlennou nebo pětičlennou posádkou. Všechny posádky pak závody absolvovaly s maximálně možným počtem povolených závodníků. Již však následujícího roku byl styl «ventre à terre» kvůli bezpečnosti závodníků zakázán a navíc bylo nově nařízeno absolvovat závody s přilbou.

Posádky měly původně podle rozpisu absolvovat čtyři jízdy, ale díky oblevě a následným posunům v olympijském programu byly nakonec odjety pouze dvě jízdy. Prvá dvě místa obsadily posádky ze Spojených států a potvrdily tak své výborné tréninkové časy. Na třetím místě skončili bobisté Německa a získali tak pro svou zemi historicky první olympijskou medaili ze zimních her. Obě původně přihlášené posádky z Československa odřekly svoji účast na olympiádě a složily odstupné. První bob Rakouska při své druhé jízdě ztratil jednoho člena posádky a byl diskvalifikován. Z 25 původně přihlášených posádek jich tak bylo klasifikováno 22.

Americký bobista William Fiske se stal nejmladším mužským vítězem na zimních olympijských hrách se svým věkem 16 let a 260 dní. Tento primát mu vydržel až do roku 1992, kdy ho překonal finský skokan Toni Nieminen, který byl v době svého olympijského vítězství o jeden den mladší.

Člen posádky prvého bobu Spojených států, Jennison Heaton, získal ke stříbru z bobů i zlato ve skeletonu a stal se jedním z nejúspěšnějších sportovců těchto her.

Medailové pořadí zemí[editovat | editovat zdroj]

     Pořadatelská země (Švýcarsko)
Pořadí Země Zlatá olympijská medaile Zlato Stříbrná olympijská medaile Stříbro Bronzová olympijská medaile Bronz Celkově
1. Spojené státy americké (USA) 1 1 0 2
2. Německo (GER) 0 0 1 1
Celkem 1 1 1 3

Medailisté[editovat | editovat zdroj]

Muži[editovat | editovat zdroj]

Disciplína Zlatá olympijská medaile Zlato Výkon Stříbrná olympijská medaile Stříbro Výkon Bronzová olympijská medaile Bronz Výkon
pětibob Spojené státy americké (USA)
William Fiske
Nion Tocker
Charles Mason
Clifford Gray
Richard Parke
3:20,5 Spojené státy americké (USA)
Jennison Heaton
David Granger
Lyman Hine
Tjomas Dow
Jay O'Brien
3:21,0 Německo (GER)
Hans Kilian
Valentin Krempl
Hans Hess
Sebastian Huber
Hans Nägle
3:21,9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]