Boby na Zimních olympijských hrách 1924

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boby
na Zimních olympijských hrách 1924
Základní údaje
PořadatelMezinárodní bobová a skeletonová federace
Mezinárodní olympijský výbor
DějištěLes Pellerins
Datum2.-3. února 1924
Soutěže1 muži
Startující39 bobistů z 5 zemí
Soutěže
čtyřbob muži

seznam medailistů 1928 >>

Na zimních olympijských hrách v Chamonix probíhala také soutěž čtyřsedadlových bobů. Podle tehdejších pravidel však bylo na výběru posádky, zda budou jízdy absolvovat v počtu čtyř nebo pěti závodníků. Závodilo se na přírodní dráze Les Pellerins. Tato dráha byla 1464,97 m dlouhá a obsahovala 16 zatáček. Výškový rozdíl mezi startem a cílem byl 156,29 m.

Na startu bylo 9 bobů a 39 závodníků. Původně bylo přihlášeno více posádek, ale během tréninků byly nuceny některé posádky díky haváriím odstoupit. Argentinští bobisté dokonce skončili po tréninku v nemocnici a nemohli se ani zúčastnit slavnostního nástupu. Stali se tak první obětí zimních olympijských her v jejich historii. Vedle nich po tréninku k vlastní soutěži nenastoupily ani posádky USA, Švédska a Lucemburska.

Kvalita závodů trpěla probíhající oblevou. První bob Švýcarska, řízený Charlesem Stoffelem a nazývaný Kismet, byl favoritem závodu. Při první jízdě však havaroval a odstoupil ze závodu. Podobně dopadly druhé boby Francie a Itálie. Eduard Scherrer (Švýcarsko II) se svým bobem zajel třikrát nejlepší čas. Scherrerův bob, který nazval Acrobate, byl výhodný svými extrémně širokými sanicemi a dosahoval rychlosti až 70,2 km/h. Soutěž byla zároveň prvním mistrovstvím světa v bobovém sportu.

Paul van den Broeck a Victor Verschueren (oba z prvního belgického bobu) se také zúčastnili hokejového turnaje. Henri Aldebert a Gerards André (oba z prvního francouzského bobu) byli také členy bronzového francouzského curlingového týmu.

Medailové pořadí zemí[editovat | editovat zdroj]

     Pořadatelská země (Francie)
Pořadí Země Zlatá olympijská medaile Zlato Stříbrná olympijská medaile Stříbro Bronzová olympijská medaile Bronz Celkově
1. Švýcarsko (SUI) 1 0 0 1
2. Velká Británie (GBR) 0 1 0 1
3. Belgie (BEL) 0 0 1 1
Celkem 1 1 1 3

Medailisté[editovat | editovat zdroj]

Muži[editovat | editovat zdroj]

Disciplína Zlatá olympijská medaile Zlato Výkon Stříbrná olympijská medaile Stříbro Výkon Bronzová olympijská medaile Bronz Výkon
čtyřbob Švýcarsko (SUI)
Eduard Scherrer
Alfred Neveu
Alfred Schläppi
Heinrich Schläppi
5:45,54 Velká Británie (GBR)
Ralph Broome
Thomas Arnold
Alexander Richardson
Rodney Soher
5:48,83 Belgie (BEL)
Charles Mulder
René Mortiaux
Paul van den Broeck
Victor Verschueren
Henri Willems
6:02,29