Berta Cáceresová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Berta Cáceresová
Narození4. března 1971
La Esperanza
Úmrtí2. března 2016 (ve věku 44 let)
La Esperanza
Příčina úmrtípalná zbraň
NárodnostLenca people
Povoláníochránkyně životního prostředí a lidskoprávní aktivistka
OceněníGoldman Environmental Prize (2015)
DětiBerta Zúñiga
Laura Zúñiga Cáceres
Funkceředitel (Council of Popular and Indigenous Organizations of Honduras)
Webberta.copinh.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Berta Isabel Cáceres Flores (4. března 1971 La Esperanza2. března 2016 tamtéž) byla honduraská učitelka, zavražděná pro své angažmá za práva domorodců a ochranu krajiny.

Pocházela z indiánského etnika Lenca, její matka Austra Floresová byla porodní asistentkou a jako vůdkyně domorodé samosprávy organizovala pomoc válečným uprchlíkům ze Salvadoru. Berta Cáceresová se jako studentka přiklonila k ekofeminismu a v roce 1993 založila Národní výbor lidových a domorodých organizací Hondurasu (Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras, COPINH). Organizace protestovala proti kácení pralesů a dosáhla toho, že Honduras podepsal Konvenci č. 169 Mezinárodní organizace práce o právech původních obyvatel. Cáceresová se také angažovala se za práva žen a sexuálních menšin a účastnila se demonstrací proti vojenskému převratu v roce 2009, kterým byl sesazen prezident Manuel Zelaya. Odmítala projekt společnosti Desarrollos Energéticos (DESA) na výstavbu gigantické přehrady na řece Gualcarque, která by místní obyvatele připravila o domovy.[1] Stěžovala si u Interamerické komise pro lidská práva a dosáhla toho, že Mezinárodní finanční korporace v roce 2013 zastavila financování stavby. Pro tuto činnost jí bylo opakovaně vyhrožováno smrtí, ostatně Honduras drží rekord v počtu násilných útoků na ochránce přírody.

Dne 2. března 2016 byla Cáceresová přepadena ve svém domě a zastřelena čtyřmi ranami, při útoku byl také zraněn její host, mexický aktivista Gustavo Castro Soto.[2] Vyšetřování prokázalo napojení vrahů na honduraskou armádu i na Institut západní polokoule pro bezpečnostní spolupráci. Roku 2019 bylo odsouzeno sedm pachatelů včetně Douglase Bustilla, šéfa ochranky ve firmě DESA. V roce 2021 byl ze zorganizování vražedného útoku usvědčen manažer této firmy Roberto David Castillo.[3]

V roce 2015 byla Cáceresové udělena Goldmanova cena a v roce 2016 ocenění Champions of the Earth, také byla zařazena na seznam Nejvýznačnější světoví myslitelé podle časopisů Prospect a Foreign Policy. Byl po ní pojmenován druh ještěra Anolis caceresae. Španělská písničkářka Christina Rosenvingeová jí věnovala skladbu „Berta multiplicada“. V květnu 2022 prohlásil honduraský parlament Cáceresovou za národní hrdinku a vyzval centrální banku, aby vydala bankovku 200 lempir s jejím portrétem. Vedení organizace COPINH převzala její dcera Berta Zúñigaová.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tam, kde umírají aktivisté. A2 [online]. [cit. 2022-08-08]. Roč. 2016, čís. 07. Dostupné online. 
  2. Případ, který otřásl nejen Hondurasem. Vrazi ekologické aktivistky si vyslechnou verdikt. Česká televize [online]. 2019-01-10 [cit. 2022-08-08]. Dostupné online. 
  3. Za vraždu aktivistky byl v Hondurasu odsouzen bývalý šéf energetické firmy. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2021-07-05 [cit. 2022-08-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]