Berliner U-Bahn-Museum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Berliner U-Bahn-Museum
Údaje o muzeu
StátNěmeckoNěmecko Německo
Založeno13. září 1997
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Berliner U-Bahn-Museum (Muzeum berlínské U-Bahn) je muzeum zasvěcené berlínskému metru. Bylo otevřeno 13. září 1997 a spravuje ho Verein Arbeitsgemeinschaft Berliner U-Bahn. Po Moskvě a Budapešti je to třetí muzeum metra v Evropě. Muzeum je umístěno na stanici Olympia-Stadion. Muzeum každoročně pořádá čtyři až šest speciálních jízd s typy vlaků, které již nejsou v provozu.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

V roce 1983 se uvažovalo o demolici nepoužívaného stavědla, což se setkalo s odporem řad bývalých zaměstnanců BVG, takže k ní nedošlo.

Spolek shromáždil objekty, zpočátku muzeum navštěvovalo jen několik zájemců, ale zájem veřejnosti rok od roku rostl. Sté výročí berlínské U-Bahn v roce 2002 znamenalo pro muzeum průlom a od té doby zájem o historii berlínské městské dopravy přetrvává.

Činnost spolku[editovat | editovat zdroj]

Sdružení pečuje a udržuje dochovaná historická vozidla a provádí s nimi speciální jízdy. Sdružení má v současnosti více než 60 členů, část je bývalých zaměstnanců v důchodu, část stále aktivních zaměstnanců BVG, část místních nadšenců pro dopravu z jiných oblastí. Spolek existuje od února 1982, kdy vznikl původně jako pracovní skupina v rámci BVB (dopravní podnik v tehdejším východním Berlíně) a jako spolek byl zaregistrován v roce 1992. Jeho název pochází z dob BVB.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Berliner U-Bahn-Museum na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]