Bekea

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBekea
alternativní popis obrázku chybí
Kvetoucí Baeckea linifolia
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmyrtotvaré (Myrtales)
Čeleďmyrtovité (Myrtaceae)
Rodbekea (Baeckea)
Burm.f., 1768
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bekea[1] (Baeckea) je rod rostlin z čeledi myrtovité. Jsou to keře a stromy s drobnými vstřícnými listy a bílými, růžovými nebo purpurovými pětičetnými květy. Je to převážně australský rod, s jediným zástupcem rozšířeným i v jižní a jihovýchodní Asii. Podle současných poznatků zahrnuje 34 druhů, je však součástí skupiny rodů s dosud nedořešenou taxonomií.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu bekea jsou stálezelené keře a stromy s drobnými vstřícnými, přisedlými listy. Drobné listy některých druhů záhy opadávají a jejich funkci přebírají zelené větévky. Květy jsou drobné, oboupohlavné, pětičetné, úžlabní, přisedlé nebo krátce stopkaté, jednotlivé nebo po několika v chudých vrcholících. Češule je zvonkovitá nebo téměř kulovitá, obvykle srostlá se semeníkem. Kalich je tvořen 5 okrouhlými laloky. Koruna je bílá, růžová nebo purpurová, složená z 5 volných korunních lístků. Tyčinek je 5 až 12, mají krátké nitky a nepřesahují korunní lístky. Semeník je spodní nebo polospodní, srostlý ze 2 až 3 plodolistů a se stejným počtem komůrek obsahujících po několika vajíčkách. Čnělka je krátká, zakončená hlavatou bliznou. Plodem je pouzdrosečná tobolka pukající 2 nebo 3 chlopněmi a obsahující většinou jen 1 až 3 semena. Semena jsou ledvinovitá, hranatá.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod bekea zahrnuje v současném pojetí 34 druhů. Je to převážně australský rod. Největší počet druhů roste v jihozápadní, jihovýchodní a východní Austrálii. Mimo Austrálii se vyskytuje jediný druh, B. frutescens, s rozsáhlým areálem sahajícím od jihovýchodní Číny přes jihovýchodní Asii po východní Austrálii. Z Tasmánie jsou uváděny 2 druhy, z toho 1 endemický.[4][5][6]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Baeckea je v rámci čeledi myrtovité řazen do podčeledi Myrtoideae a tribu Chamelaucieae. Je součástí skupiny rodů s neustálenou a dosud nedořešenou taxonomií. Počet udávaných druhů tohoto rodu se v různých zdrojích značně liší. V aktuálních taxonomických přehledech je zpravidla uváděno 34[5] nebo 47[4] druhů. Některé zdroje uvádějí až 70[2][7] druhů. Tyto rozdíly jsou dány taxonomickou historií, během níž byla řada druhů přeřazena do jiných rodů, nověji zejména do rodu Ericomyrtus, Tetraspora, Cyathostemon, Malleostemon a Astartea. Změny uveřejněné v revizích z roku 2012 a 2015 nejsou v řadě přehledů dosud reflektovány.[4][8][9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b CHEN, Jie; CRAVEN, Lyn A. Flora of China: Baeckea [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Florabase - The Western Australian Flora [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b c HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b World checklist of selected plant families [online]. Kew Royal Botanical Gardens. Dostupné online. (anglicky) 
  6. The Atlas of Living Australia [online]. NCRIS. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Trees of tropical Asia [online]. [cit. 2016-04-23]. Dostupné v archivu. (anglicky) 
  8. RYE, Barbara L.; TRUDGEN, Malcolm E. Seven new combinations for Western Australian members of Myrtaceae tribe Chamelaucieae. The journal of the Western Australian Herbarium. Dec. 2012, čís. 22(6). Dostupné online. 
  9. RYE, Barbara L. Reinstatement of Ericomyrtus (Myrtaceae: Chamelaucieae), with three new combinations. The journal of the Western Australian Herbarium. May 2015, čís. 25. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]