Bartoloměj z Čech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bartoloměj z Čech
Narození15. století
Povoláníspisovatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Bartoloměj z Čech OFM, činný na konci 15. století byl český františkán a misionář nebo přinejmenším poutník na Blízkém východě. Podle Balbína napsal dílo Laudes Peregrinationis Jerosolymitanae, které začíná incipitem: Gloriosa dicta sunt de te Civitas Dei, cujus fundamenta in montibus sanctis &c.. Podle Balbínova soudu šlo o „knihu více než hodnou přečtení, v níž jsou do podstaty popsány a částečně vyvráceny omyly a hereze příznivců Koránu, muslimů a Arménů.“ Jak sám v díle uvádí, napsal knihu na základě zkušeností, které nasbíral na cestě Malou Asií, kam byl poslán z rozhodnutí generální kapituly františkánů v Miláně r. 1498[1] V polovině 13. století žil jiný Menší bratr Bartoloměj z Čech jmenovaný opakovaně církevním inkvizitorem pro české země a Polsko, kázající na podporu soudobých křížových výprav a působící jako lektor studií v brněnském klášteře.[2]

Jistý Bartoloměj z Ratiboře byl definitorem české františkánské provincie v letech 1506–1508 a 1511–1513.[3] Zda se jednalo o téhož bratra, jehož Balbín uvádí jako „z Čech“, je vzhledem k odlišným přídomkům u jmen spíše nepravděpodobné.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BALBÍN, Bohuslav. Bohemia docta. Tractatus II.. Pragae: [s.n.], 1777. S. 16.  Podle předmluvy měl Balbín tyto informace od svého „přítele“ františkána Jindřicha Labeho, jenž měl kdysi působit zejména ve františkánských knihovnách v Olomouci a Brně.
  2. CÍHOVÁ, Jitka. Dějiny konventu brněnských minoritů do doby husitské. Brno, 2007 [cit. 5.8.2013]. Bakalářská práce. FF Masarykovy univ. v Brně. . s. 24. Dostupné online.
  3. HLAVÁČEK, Petr. Čeští františkáni na přelomu středověku a novověku. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1212-5. S. 168.  Podle soudobé řádové kroniky Michaela z Korutan.