Baldomer Gili i Roig

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Baldomer Gili i Roig
Narození1873
Lleida
Úmrtí31. prosince 1926 (ve věku 52–53 let)
Barcelona
Příčina úmrtízápal plic
Povolánímalíř
RodičeJoan Gili Montblanch
PříbuzníGustau Gili i Roig (sourozenec)
Významná dílaAbisme
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
La Ricitos, 1912

Baldomer Gili i Roig (19. října 1873, Lleida31. prosince 1926, Barcelona ) byl španělský malíř, kreslíř a fotograf.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec byl učitel a redaktor. Jeho bratr Gustau (Gustavo, 1868-1945) se stal zakladatelem Editorial Gustavo Gili, významné vydavatelské společnosti. V roce 1882 se rodina přestěhovala do Irunu, kde začal své první hodiny výtvarné výchovy u José Salíse Camina, námořního umělce a stoupence Camilla Corota. O šest let později se rodina vrátila do Barcelony a on se zapsal na Escola de la Llotja. Právě tam byl ovlivněn prací Sorollistů a rozjasnil svou paletu.

Propast (1906)

V roce 1890 se rozhodl jít do Madridu a vstoupit do „Escuela Especial de Pintura, Escultura y Grabado“, navštěvoval třídy Alejo Vera,[1] kterého obdivoval. O sedm let později se odvážil do Mnichova, aby pokračoval ve studiu na Akademii výtvarných umění, ale byl nucen vrátit se o rok později domů kvůli politické krizi způsobené začátkem španělsko -americké války.  V roce 1899 měl svou první výstavu v Sala Parés.

Následující rok uspořádal první výstavu ve svém rodném městě a s pomocí Jaume Morery dostal od místní vlády stipendium na studium v Itálii.[1] Nejprve žil v kapucínském klášteře poblíž Říma ve Frascati, poté ve Villa Strohl Fern ve Villa Borghese. Zatímco odtud posílal obrazy zpět do Lleidy (aby ukázal, že splňuje podmínky svého stipendia) a na výstavu v Paříži. V roce 1901 se zúčastnil Národní výstavy výtvarných umění.

Různé zájmy[editovat | editovat zdroj]

Po čtyřech letech se vrátil do Barcelony. Kromě svých obrazů poskytl ilustrace pro několik významných publikací, včetně L'Esquella de la Torratxa.[1] Mnoho z jeho kreseb bylo signováno „L'Alegret“ (možná odkaz na Alegreta, Gaskonského trubadúra). Vyzkoušel si také dramaturgii. V roce 1909 mělo divadlo Teatre Apolo premiéru jeho hudební komedie La Canción de la Ninfa ; napsáno pod nom-de-plume „Emilio Roig“, s hudbou Pedra Enriqua de Ferrána.[2]

Byl také fascinován fotografií a téměř vždy chodil s fotoaparátem po ruce, produkoval více než tisíc skleněných desek, dokumentujících místa a lidi ve svém životě, které jeho potomci v roce 2009 představili Museu d'Art Jaume Morera[3] Ve skutečnosti pomohl muzeum založit; v roce 1915 cestoval do Paříže, aby získal malby, které zde zanechal Xavier Gosé, což byla první velká akvizice muzea.

Během příštího desetiletí nadále vystavoval často a široce po celé Evropě a Jižní Americe, v roce 1925 navštívil Buenos Aires a Montevideo. Zemřel na zápal plic na konci roku 1926.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Baldomer Gili i Roig na anglické Wikipedii.

  1. a b c Brief biography @ the Museo del Prado
  2. Google Books La Canción de la Ninfa: capricho cómico-lírico en un acto y dos cuadros
  3. Exhibition at the Museu d'Art Jaume Morera

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Francesc Fontbona de Vallescar, et al., Baldomer Gili Roig (1873–1926). L’objectiu del pinzell, Museu d'Art Jaume Morera, IMAC 2008 ISBN 84-968551-3-9
  • Federico Lara Peinado, et al., Obras del pintor Baldomero Gili i Roig (1973–1926) en el Museo de Arte Jaime Morera de Lérida. Introducción a su estudio. Lieida: Instituto de Estudios Ilerdenses, 1980.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]