Bărăgan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mapa

Bărăgan nebo Bărăganská step[1] (rumunsky Câmpia Bărăganului) je bezlesá rovinatá krajina v Rumunsku mezi hlavním městem Bukureští a dolním tokem Dunaje. Řeka Ialomiţa dělí region na dvě části: Bărăganul Călmăţuiului na severu a Bărăganul Ialomiţei na jihu, významnými městy jsou Brăila, Călărași a Slobozia.

Oblast se vyznačuje horkými suchými léty (byl zde naměřen rumunský teplotní rekord 44,5 °C) a mrazivými zimami, kdy se po pláních prohání silný vítr crivăț (název kraje se odvozuje od kumánského výrazu „buragan“, který znamená bouři).[2] Původně byla využívána k pastevectví, od konce 19. století se na černozemi pěstuje obilí a kukuřice. Žije zde vzácný drop velký.

Panait Istrati popsal drsný život místních obyvatel v románu Bodláčí bărăganské (česky 1933, 1975).

Po nástupu Rumunské komunistické strany k moci bylo do nehostinného a řídce osídleného Bărăganu nuceně vysídleno asi čtyřicet tisíc osob: příslušníků politické opozice, buržoazie, kléru nebo národnostních menšin (především Srbové a Němci).[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERÁNEK, Tomáš, et al. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty = List of Czech exonyms: standardized forms, variants. 2., rozš. a aktualiz. vyd.. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2011. 133 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-64-8. S. 18, 109. Standardizované jméno: Baraganská step. 
  2. http://adevarul.ro/locale/slobozia/de-vine-numele-baragan-legatura-furtuna-extrem-puternica-Si-alte-popoare-folosesc-cuvant-1_554a1bdccfbe376e35e91eba/index.html
  3. http://www.dvhh.org/history/1900s/baragan/konschitzky_index.htm