Arnicastrum guerrerense

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxArnicastrum guerrerense
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
RodArnicastrum
Binomické jméno
Arnicastrum guerrerense
Villaseñor, 1986
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arnicastrum guerrerense (někdy též A. guerrense) z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae) je vytrvalá poléhavá bylina se zemními oddenky. Květy jsou žluté. Areál rozšíření této rostliny je v Mexiku a pravděpodobně zasahuje i do jiných zemí, protože zde není považována za endemitní.[1] Byla objevena v roce 1983 a její popis zveřejněn v roce 1986 v časopise Systematic Botany. Rostla v jehličnatém lese (s převažující Pinus hartwegii a jedlí) v nadmořské výšce 3200 m v pohoří Sierra Madre del Sur ve státě Guerrero.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

V Mexiku je A. guerrerense zapsána na červeném listu se statutem „Pr“ (protección especial). Tedy vyžadující speciální ochranu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NORMA Oficial Mexicana NOM-059-ECOL-2001, Protección ambiental-Especies nativas de México de flora y fauna silvestres-Categorías de riesgo y especificaciones para su inclusión, exclusión o cambio-Lista de especies en riesgo. Dostupné z: http://www.ine.gob.mx/ueajei/norma59.html Archivováno 27. 9. 2007 na Wayback Machine..

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Villaseñor, J. L. 1986. A New Species of the Mexican Genus Arnicastrum Greenm. (Asteraceae: Heliantheae). Systematic Botany 11(2):277-279.