Archieparchie Winnipeg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ukrajinská katolická archieparchie Winnipeg
Archieparchia Vinnipegensis Ucrainorum
Základní informace
SídloWinnipegKanada Kanada
Zřízena1912 / 1956
Církev sui iurisUkrajinská řeckokatolická církev
ArcibiskupLawrence Daniel Huculak
Církevní provincieWinnipeg
Církevní oblastZápad
Statistické údaje
Počet farností144
Další informace
Zeměpisné souřadnice
Webhttp://archeparchy.ca/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ukrajinská katolická archieparchie winnipegská ((anglicky) Ukrainian Catholic Archeparchy of Winnipeg, (ukrajinsky) Українська Католицька Архиєпархія в Вінніпеґу) je archieparchií Ukrajinské řeckokatolické církve se sídlem ve Winnipegu a katedrálou svatých Vladimíra a Olgy. Jako Apoštolský exarchát Kanady byla tato církevní struktura založena již v roce 1912, v roce 1956 byla povýšena na archieparchii a dostala jméno, které nese dodnes.

Kanadská církevní provincie[editovat | editovat zdroj]

Archieparcha winnipegský je zároveň metropolitou Ukrajinské řeckokatolické církve v Kanadě. Archieparchie má čtyři sufragánní eparchie:

Stručná historie[editovat | editovat zdroj]

V letech 1891 - 1893 začal příliv ukrajinských emigrantů do Kanady, jehož hlavním cílem byl Winnipeg a provincie Manitoba. Už v roce 1896 vznikla ve Winnipegu první řeckokatolická farnost a pak skoro každý rok vznikla nová farnost. V roce 1912 vznikl Apoštolský exarchát Kanady, který byl v roce 1948 byl rozdělen na Apoštolský exarchát střední Kanady, Apoštolský exarchát východní Kanady (dnes Eparchie Toronto a Apoštolský exarchát západní Kanady (dnes Eparchie Edmonton a Eparchie New Westminster. Apoštolský exarchát střední Kanady byl v roce 1951 přejmenován na Apoštolský exarchát Manitoba a byl z něj oddělen Apoštolský exarchát Saskatoon (dnes Eparchie Saskatoon). V roce 1956 byl exarchát Manitoba povýšen na metropolitní archeparchii se současným jménem.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]