Archeologie ONLINE

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Archeologie ONLINE
ZkratkaAOnline
ZřizovatelArcheologický ústav AV ČR, Brno, v. v. i., Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
Vznik2015
ÚčelRozcestník informačních zdrojů souvisejících s archeologii a poznáním minulé krajiny České republiky dostupný pro širokou veřejnost
Oficiální webwww.archeologieonline.cz
PoznámkySouvisející projekty a zdroje: program Akademie věd ČR Strategie AV21 – Paměť v digitálním věku, AIS CR, institucionální
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Archeologie ONLINE (AOnline) je digitální informační zdroj svázaný s archeologií v ČR a poznáním minulé krajiny. Je součástí zastřešující platformy Archeologický informační systém ČR. Cílem portálu je nabídnout uživateli rozcestník, který umožní se zorientovat v souvisejících infrastrukturách, evidenčních systémech, nástrojích a portálech, které jsou k dispozici v digitální podobě[1].

Obsah webu[editovat | editovat zdroj]

Web je rozdělen do tří sekcí:

  1. MAPA - slouží pro přiblížení datového obsahu jednotlivých nabízených zdrojů, dovoluje data procházet, filtrovat;
  2. ZDROJE - obsahuje strukturovaný popis jednotlivých informačních systémů a databází, prezentující jejich potenciál a umožňující jejich vzájemné porovnávání;
  3. PRAXE - příklady dobré praxe týkající se data managementu a zpřístupňování dat.

Portál je zaměřen zejména na širokou laickou veřejnost, avšak svůj nesporný význam má také pro odborné publikum, právě díky cíli stát se vstupní branou k co největšímu množství informací o specializovaných zdrojích dat. Sekce mapa umožňuje dynamicky filtrovat a prohledávat obsažená vzorová data z dílčích zdrojů.

Ambicí portálu je stát se prostředkem propagace a zpřehlednění dostupných infrastruktur, evidenčních systémů, nástrojů a portálů působícím v digitálním prostředí české archeologie. Jeho význam roste s každým novým informačním zdrojem. Jeho cílem[2] je nasměrovat pozornost široké veřejnosti i odborníků přímo k původním zdrojům.

Zdrojový kód[editovat | editovat zdroj]

Aplikace je dostupná jako otevřený zdroj na portálu GitHub.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LEČBYCHOVÁ, Olga, et al. The Archaeological Information System of the Czech Republic – A Big Solution for Big Data. In: W. Börner, S. Uhlirz (eds.), Proceedings of the 23rd International Conference on Cultural Heritage and New Technologies 2018. Vienna: 2018, roč. 23. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-05-29.  Archivováno 29. 5. 2020 na Wayback Machine.
  2. NOVÁK, David; KUNA, Martin; LEČBYCHOVÁ, Olga. IT and the Humanities in the 21th Century – The Case for Archaeology. In: 9th International Conference on Advanced Computer Information Technologies, ACIT 2019 - Proceedings. České Budějovice: 2019, roč. 9, s. 496–499. Dostupné online. 
  3. ARUP-CAS/aiscr-aonline. github.com [online]. 2020-02-26 [cit. 2020-04-19]. Original-date: 2017-11-28T11:02:23Z. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]