Anne Geneviève de Lévis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anne Geneviève de Lévis
kněžna z Turenne
vévodkyně z Rohan-Rohanu
kněžna ze Soubise
Portrét
Narozeníúnor 1673
Úmrtí20. března 1727
Rue de Paradis, Paříž, Francie
PohřbenaÉglise de La Merci, Paříž
23. ledna 1727
ManželéHercule Mériadec de Rohan
Louis Charles de La Tour d'Auvergne
PotomciLouise Françoise de Rohan
Charlotte Armande de Rohan
Jules de Rohan, kníže ze Soubise
Marie Isabela de Rohan
Luisa de Rohan
RodLévis
OtecLouis Charles de Lévis
MatkaMadame de Ventadour
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anne Geneviève de Lévis (únor 167320. března 1727, Paříž) byla francouzská šlechtična, prvním sňatkem kněžna Turenne a druhým sňatkem kněžna ze Soubise.

Život[editovat | editovat zdroj]

Anne Geneviève byla jediným dítětem Louise Charlese de Lévis a jeho manželky Madame de Ventadour, guvernantky Ludvíka XV. Její rodiče se vzali v roce 1671, otec byl vévodou z Ventadour a guvernérem z Limousin.

Za svobodna byla Anne známá jako Mademoiselle de Ventadour.

Protože neměla žádné sourozence, byla jedinou dědičkou svého otce. Ten zemřel v roce 1717 a jeho statky přešly na rod Rohanů. Vévodství Ventadour však zaniklo.

V roce 1689 byla Anne podle pamětí markýze z Dangeau předpokládanou nevěstou pro Jacquese Henriho de Durfort (1670-1697), syna maršála Jacquese Henriho de Durfort de Duras a Marguerite Félice de Lévis, sestry Annina manžela - to z Anne činilo sestřenici potenciálního ženicha. Manželství se nikdy neuskutečnilo, protože proti němu byla Annina matka i babička Luisa de Prie.

Anne byla dvakrát vdaná; poprvé se provdala Louise Charlese de La Tour d'Auvergne, prince z Turenne, syna a dědice Godefroye Maurice de La Tour d'Auvergne a jedné ze slavných mazarinettek, Marie Anny Mancini. Pár byl oddán v Paříži 16. února 1691. Protože měl rod La Tour d'Auvergne ve Versailles postavení zahraničních knížat, patřilo jeho členům oslovení Výsost.

Jako součást věna Anne obdržela panství Roberval, které tak přešlo na rod La Tour d'Auvergne.

Manželé neměli potomky, Louis byla v roce 1692 povolán povolán k účasti v bitvě u Steenkerque a zemřel poté, co byl zraněn. Mladá kněžna z Turenne v devatenácti letech ovdověla.

Podruhé se provdala do rodu Rohanů. 15. února 1694 se jejím druhým manželem stal Hercule Mériadec de Rohan, syn Františka, knížete ze Soubise, a Anny de Rohan-Chabot, jeden čas milenky Ludvíka XIV. Protože Rohanové měli u dvora postavení zahraničních knížat, mohla Anne používat titul Její Výsost.

Z tohoto manželství se narodilo pět dětí, z nichž tři měly své vlastní potomky. Svého jediného syna Julese Anne Geneviève ztratila v roce 1724, když spolu se svou manželkou Annou Julií zemřel na neštovice.

Její vnuk Karel de Rohan se narodil v roce 1715 a po smrti rodičů, kdy mu bylo devět let, vyrůstal u svého děda Hercula Mériadeca. Karel byl později velkým přítelem Ludvíka XV.

Anne Geneviève zemřela v Paříži na Rue de Paradis v noci z 20. na 21. března 1727 ve věku asi 54 let. Pohřbena byla 23. března v Église de La Merci v Paříži. Její manžel se v roce 1732 znovu oženil s Marií Sophií de Courcillon a zemřel v roce 1749.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Druhému manželovi Anne Geneviève porodila pět dětí:

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anne Geneviève de Lévis na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]