Amazoňan císařský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAmazoňan císařský
alternativní popis obrázku chybí
Kresba amazoňana císařského
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Řádpapoušci (Psittaciformes)
Čeleďpapouškovití (Psittacidae)
Rodamazoňan (Amazona)
Binomické jméno
Amazona imperialis
(Richmond, 1899)
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amazoňan císařský (syn. amazoňan královský, Amazona imperialis) je druh ptáka z čeledi papouškovitých, z rodu amazoňan (Amazona). Je endemický pro Dominiku a dle IUCN mu přísluší status ohrožený (EN), je silně ohrožený vyhynutím. Nejvíce amazoňany císařské ohrožuje ztráta přirozeného životního prostředí, tedy především kácení lesů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Amazoňan císařský je středně velký druh ptáka, jehož délka těla činí asi 45 cm a váha okolo 900 g, u samic pouze 650 g.[2] Má podsadité držení těla, velkou hlavu a zobák, který je na konci zakřivený tak, jako je tomu u dravců. Je u nich výrazný pohlavní dimorfismus. Peří na hlavě, s výjimkou toho na lících a kolem očí, je kaštanovo-fialové a černými konci. Na lících je peří hnědé a černými okraji. Duhovka je žlutá až oranžovo-červená. Břicho a hrudník jsou růžovo-fialové, zatím co peří na bocích a stehnech bývá zelené, podobně, jako na křídlech, avšak tam je barva olivově zelená a s černými okraji. Rozpětí křídel dospělých ptáků je asi 76 cm. Ocasní pera načervenalá, u samců měří celý ocas 169 mm, u samiček je to 166 mm. Zobák a nohy jsou šedé. Mladé jedince lze od dospělých rozpoznat díky duhovce, která je u mladých hnědá, a podle tváří, které jsou u nich celé zelené.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Amazoňan císařský je druh endemický pro ostrovní stát Dominika v Karibském moři v souostroví Malých Antil. Žijí v oblasti Morne Diablotins, konkrétně na severovýchodních a jihovýchodních svazích této oblasti. Zde žije podle odhadů mezi 100 až 175 jedinci. Okolo 50 až 75 kusů žije i v centrálních zalesněných oblastech. Malou populaci je možné nalézt také v národním parku Morne Trois Pitons, zde podle odhadů žije asi 50 jedinců. Suma sumárum se tedy amazoňan císařský vyskytuje po celém světě na 50 km² [3] a jeho populace se odhaduje na 160 až 240 dospělých jedinců.

Obvyklá nadmořská výška ve které tento druh můžeme najít je 600 až 1 300 m n. m., jen zřídka je k vidění v nižších oblastech a pokud ano, pak jedině v případě malé úrody ve vyšších polohách.[4] Vyhledávají především deštné pralesy.[5]

Amazoňan císařský v zajetí na Dominice

Chování[editovat | editovat zdroj]

Amazoňané císařští nepatří ke ptákům, kteří by se sdružovali s jinými druhy, avšak výjimečně je lze vidět ve společnosti amazoňanů dominikánských (Amazona arausiaca), kteří jsou endemičtí pro Dominikánskou republiku. Běžně se sdružují do skupinek po třech jedincích.[2] Jak již bylo řečeno, obvykle se živí na vysokých stromech, avšak byli viděni i při krmení se na menších keřích a vinné révě v roce 1979 a 1980. Jejich peří se mezi listy v pralesích ztrácí, proto je poměrně těžké je rozpoznat a identifikovat. Většinou vydávají zvuky podobné pronikavému pískání.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Amazoňan císařská se živí ořechy, semeny, ovocem, květinami a klíčky. Zvláště mají tito ptáci rádi plody a semena stromů Tapura Antilla, Dacryodes Excelsa, Clusia venosa, Symphonia globulifera. Dále se také živí na palmách Euterpe Dominicana a Euterpe globosa. Další oblíbené plodiny jsou pro ně Pouteria Palladia, Richeria Grandis, Simarouba Amara, Licania ternatensis, Chimarrhis cymosa a Amanoa caribaea.[5]

Hnízdění[editovat | editovat zdroj]

Období rozmnožování trvá od začátku záři do konce února. V jedné snůšce bývají dvě čistě bílá vejce a samotné hnízdo je stavěné do hloubky. Jediný pár amazoňanů císařských, kteří zahnízdili v zajetí, bylo možné pozorovat ve výzkumném středisku v Dominice. Vejce mají rozměry 44,4 x 35,5 mm a 44,2 x 34,9 mm. Samička inkubuje vejce po dobu 26 až 28 dnů, i když mláďata uvedeného páru se vylíhla již po třech týdnech. Šest dní po vylíhnutí již mláďata váží přes 100 g, v 18 dnech 152 g. Padesát dní od vylíhnutí jsou již mláďata plně opeřená na křídlech a hlavě. Za dalších šest týdnů už jsou opeřená úplně. 78 dne se první z mláďat odchovávané v zajetí pokusilo poprvé letět; jeho první let měřil 10 až 20 . Věk, kdy jsou amazoňan císařští pohlavní dospělí není znám.[5]

Symbolika[editovat | editovat zdroj]

Papoušek je vyobrazen na hlavních symbolech Dominiky – vlajce[6] a znaku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Amazonka cesarska na polské Wikipedii.

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27].
  2. a b rarespecies.org/Home [online]. rarespecies.org/Home [cit. 2016-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-07-04. 
  3. www.birdlife.org [online]. www.birdlife.org [cit. 2016-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-11. 
  4. ARKive [online]. ARKive [cit. 2016-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-02-06. (anglicky) 
  5. a b c Animal Diversity Web [online]. Animal Diversity Web [cit. 2016-02-05]. Dostupné online. 
  6. Dominická vlajka na Flags of the World

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]