Alexius a druhové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý Alexius a druhové
Svatý Alexius a druhové.
Svatý Alexius a druhové.
Sedm zakladatelů řádu servitů.
Svátek17. únor
Blahořečen(a)1725
Svatořečen(a)1888
Uctíván církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Alexius a druhové je v římskokatolickém kalendáriu označení pro sedm florentských kupců, kteří v polovině 13. století založili na Monte Senario Řád služebníků Mariiných, známý též jako řád servitů. Bývají oslavováni společně, a jejich svátek bývá také zván Svatých sedmi zakladatelů řádu servitů.

Sedm svatých[editovat | editovat zdroj]

Ze skupiny svatých bývá obvykle jmenovitě uveden pouze Alexius Falconieri,[1] ostatních šest je shrnuto jako jeho druhové, společníci. Tito ostatní byli: Bonfilius Monaldi, Bonajuncta Manetti, Manettus dell'Antella, Amadeus Amidejský, Hugo Lippi-Ugoccioni a Sosteneus di Sostegno. Poté, co zaopatřili své původní rodiny, uchýlili se na Monte Senario, kde si postavili prostý dům a začali žít jako řeholní komunita. Jejich způsob života posléze oslovil další lidi a nakonec byl v roce 1233 potvrzen nový řád, řazený mezi řády žebravé. Prvním hlavním představeným, tzv. generálním superiorem nového řádu se stal Bonfilius Monaldi.

Skupina zakladatelů řádu servitů byla v roce 1725 beatifikována papežem Benediktem XIII., v roce 1888 pak papež Lev XIII. tyto zakladatele kanonizoval.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Liturgický kalendář (dostupné online)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]