Alegranza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alegranza
Alegranza
Alegranza
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alegranza je neobydlený ostrov v Atlantském oceánu, nejsevernější z Kanárských ostrovů.[1] Patří k obci Teguise v Provincii Las Palmas a je v soukromém vlastnictví. Ostrov je součástí přírodního parku souostroví Chinijo. Hnízdí zde buřňák šedý.[2]

Alegranza má rozlohu 10,2 km².[3] V jižní části se nachází vyhaslá sopka s nadmořskou výškou 289 metrů, severní část je rovinatá a pokrytá pískem. Na východním pobřeží se nachází maják Faro de Punta Delgada z roku 1865, vysoký patnáct metrů.

Název ostrova znamená ve španělštině „radost“. Podle místní pověsti mořeplavec Jean de Béthencourt tímto pojmenováním vyjádřil své pocity při spatření ostrova.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historia Natural de la Macaronesia. macaronesian.org [online]. [cit. 2020-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. The Hidden Lagoon in Alegranza, the Secret Canary Island | buzztrips.co.uk. buzztrips.co.uk [online]. [cit. 2020-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Description Alegranza Chinijo Archipelago - Canary Islands | characterization island | 2018 - 2019. www.islandseurope.com [online]. [cit. 2020-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Lanzarote History Facts and Timeline: Lanzarote, Canary Islands, Spain. www.world-guides.com [online]. [cit. 2020-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]