Skákavka znamenaná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Aelurillus v-insignitus)
Jak číst taxoboxSkákavka znamenaná
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádpavouci (Araneae)
Podřáddvouplicní (Araneomorphae)
Nadčeleďskákavky (Salticoidea)
Čeleďskákavkovití (Salticidae)
RodAelurillus
Binomické jméno
Aelurillus v-insignitus
Clerck, 1757
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skákavka znamenaná (Aelurillus v-insignitus) je pavouk z čeledi skákavkovití (Salticidae), vyznačující se výrazným pohlavním dimorfismem. Jde o palearktický druh, který obývá větší část Evropy a střední Asii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Skákavka znamenaná je poměrně velkou, cvalíkovitou[1] skákavkou s výrazným pohlavním dimorfismem. Samice mohou měřit až 10 mm, jejich průměrná velikost je ale menší, pohybuje se obvykle mezi 5–7 mm. Mají dosti zavalité tělo.[2] Samečci dosahují délky 4–5 mm a jsou štíhlejší. Kromě velikosti je možno obě pohlaví rozeznat podle barvy a kresby. Samečci mají výraznější zbarvení, které je tmavě hnědé až černé s kontrastními světlými vzory. Na zadečku jde o široký bělavý proužek, na vršku hlavohrudi vzor vytváří tvar připomínající písmeno „W“. Nohy mají barvu poněkud světlejší - hnědou, krémovou či našedlou. Zbarvení samice je značně nenápadnější. Sestává z kombinace šedých, hnědých a krémových odstínů s občasným kropenatým vzorováním. Samci jsou díky zbarvení jedineční, ale samice je možno zaměnit se skákavkou teplomilnou (Asianellus festivus). Rozlišit se většinou dají na základě do stran ubíhajících bílých proužků u předních očí, které skákavka teplomilná nemá.[1][3]

Poddruhy[editovat | editovat zdroj]

Podle zbarvení (světlejší x tmavší) a poněkud jinak tvarovaného zadečku se rozlišují dva poddruhy:

  • Aelurillus v-insignitus morulus (Simon, 1937)
  • Aelurillus v-insignitus obsoletus Kulczynski, 1891[4]

Rozšíření a biotop[editovat | editovat zdroj]

Tento druh skákavky je široce rozšířen v palearktické oblasti. V Česku je dosti hojná, především v nížinách. Žije především v otevřených a dobře osluněných biotopech - ve stepích, lesostepích, okrajích lesů, skalách a suchých stráních. Přizpůsobili se i životu v opuštěných pískovnách, lomech a železničních náspech.[1][3]

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Skákavka znamenaná je pavouk s výraznou denní aktivitou. Čile běhá mezi kameny, po skalách či zemi. Umí skákat velmi daleko. Za deště se pavouci schovávají v úkrytu zhotoveném na zemi mezi hrudkami hlíny a zbytky rostlin.[1][3] Živí se drobným hmyzem a jinými pavouky,[5] které lapá prudkým skokem ze vzdálenosti cca 1 až 2 cm. Po dopadu se kořisti zakousne drápky do těla a vypustí do ní jed.

Páření probíhá brzy z jara, za prvních slunečních dní. Sameček se předvádí vztyčením předních nohou a potřásáním makadly. Vydává při tom zřejmě jemný zvuk.[6][7] Pokud hlídá samička kokon (obvykle od května), ukrývá se s ním v jamce v půdě, kterou vystýlá pavučinou a se zapředenými zrníčky hlíny či písku.[1][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e KŮRKA, Antonín, a kol. Pavouci České republiky. Praha: Academia, 2015. S. 540–541. 
  2. Aelurillus v-insignitus photos and info. www.eurospiders.com [online]. [cit. 2017-04-16]. Dostupné online. 
  3. a b c d MACHAČ, Ondřej. Aelurillus v-insignitus - skákavka znamenaná | Salticidae - skákavkovití. Natura Bohemica [online]. 2010-4-27 [cit. 2017-04-16]. Dostupné online. 
  4. druh skákavka znamenaná Aelurillus v-insignitus (Clerck, 1757). BioLib [online]. [cit. 2017-04-16]. Dostupné online. 
  5. Aelurillus v-insignitus - Overview - Encyclopedia of Life. Encyclopedia of Life [online]. [cit. 2017-04-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. OLAF WOLFRAM. Balzverhalten der V-Springspinne (Aelurillus v-insignitus). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  7. WITT, Peter N.; ROVNER, Jerome S. Spider Communication: Mechanisms and Ecological Significance. [s.l.]: Princeton University Press 452 s. Dostupné online. ISBN 9781400857517. (anglicky) Google-Books-ID: _eb_AwAAQBAJ. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]