Acció Catalana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Acció Catalana
Datum založení1922
Datum rozpuštění1931
PrezidentJaume Bofill
SídloBarcelona
IdeologieRepublikánství
Katalánský nacionalismus
Sociální liberalismus
Politická poziceStředolevice
Barvy
     červená
     žlutá
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Acció Catalana (Katalánská akce) bylo katalánské hnutí činné v dvacátých a na začátku třicátých let 20. století. Hnutí vzniklo roku 1922 a spojovalo prvky Joventut Nacionalista, regionálních svazů a bývalé členy Federal Unió Republicana Nacionalista a nezáislých mladých intelektuálů. První ústřední výbor tvořili Jaume Bofill i Mates, Lluis Nicolau d'Olwer, Antoni Rovira i Virgili, Carlos Jordán, Ramon d'Abadal i Vinyals a Leandre Cervera.

V roce 1923 uzavřela strana s baskickými a galickými nacionalisty pakt nazývaný „Trojitá aliance“. V roce 1927 opustila hnutí silně levicová skupina vedena Antoniem Roviraem i Virgilem a založila stranu Acció Republicana de Catalunya.

V roce 1930 po skončení režimu Prima de Rivery podepsal zástupce strany Manuel Carrasco Formiguera tzv. San Sebastiánský pakt. Lluís Nicolau d'Olwer se na začátku druhé španělské republiky za stranu dostal do Provizorního španělského parlamentu. V březnu roku 1931 se strana sloučila se stranou Acció Republicana de Catalunya a dohromady vytvořily stranu Accio Catalana Republicana.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Acció Catalana na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Sid Lowe: Fear and Loathing in La Liga: Barcelona vs Real Madrid