Abrahámovce (okres Kežmarok)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Abrahámovce
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška713 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresKežmarok
Abrahámovce
Abrahámovce
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha6,65[1] km²
Počet obyvatel263[2] (2023)
Hustota zalidnění39,45[3] obyv./km²
Správa
StarostaIng. Stanislav Lapko
Oficiální webwww.abrahamovce.sk
E-mailabrahamovce@aminet.sk
PSČ059 72
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Abrahámovce se nacházejí ve slovenském okrese Kežmarok. První zmínka o obci pochází z roku 1286. [4] Obec byla jednou z tzv. kopijníckých dedín. V minulosti většina obyvatel obce bydlela v části zvané Pikovce, která dnes slouží převážně k rekreaci.[5]

Památky[editovat | editovat zdroj]

V obci je římskokatolický kostel sv. Šimona a Judy z 14. století. V kostele je mj. gotický křídlový oltář a Madona s dítětem od Mistra Pavla z Levoče.[6]

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Obec je převážně zaměřena na zemědělství, ale mnoho lidí zde dojíždí také za malebnou přírodou a velkou četností cyklistických a turistických stezek. V minulosti se zde lidé věnovali hospodářství, povoznictví a pletení košíků.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Rozvoj obce ovlivňuje blízkost k městu Poprad. V blízkosti obce se nalézá nová dálnice D1.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Abrahámovce (okres Kežmarok) na slovenské Wikipedii.

  1. Statistical Office of the Slovak Republic (www.statistics.sk). Hustota obyvateľstva - obce [online]. www.statistics.sk [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. (slovensky)  Nastavení: om7014rr_obc: AREAS_SK, om7014rr_ukaz: Rozloha (Štvorcový meter).
  2. Statistical Office of the Slovak Republic (www.statistics.sk). Počet obyvateľov podľa pohlavia - obce (ročne) [online]. www.statistics.sk [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. (slovensky)  Nastavení: om7101rr_obc: AREAS_SK.
  3. Statistical Office of the Slovak Republic (www.statistics.sk). Hustota obyvateľstva - obce [online]. www.statistics.sk [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. (slovensky)  Nastavení: om7014rr_obc: AREAS_SK.
  4. e-obce.sk
  5. Obec Abrahámovce | Oficiálne stránky obce | Súčasnosť. www.abrahamovce.sk [online]. [cit. 2021-11-05]. Dostupné online. (slovensky) 
  6. Obec Abrahámovce | Oficiálne stránky obce | História + kostol | Sviatok. www.abrahamovce.sk [online]. [cit. 2021-11-05]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]