ATYP magazín

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo internetového magazínu ATYP

ATYP magazín je internetový časopis, který se zabývá autismem, ADHD a podporuje tvorbu lidí s autismem. Vydává jej ATYP press. Šéfredaktorkou je Dagmar Edith Holá.[1]

Magazín má za cíl přinášet informace o světě lidí na spektru autismu, napomáhat jejich destigmatizaci a přispět jejich kvalitnějšímu životu. Podporuje inkluzi, nepíše o autistech bez nich. Snaží se být praktický, dává např. rady rodičům dětí s PAS, píše o zkušenostech s pedagogy, asistenty pedagogů, dává rady lidí na spektru autismu jiným autistům. Texty upozorňuje také na to, jaké dělají neurotypici chyby v komunikaci s autisty. Rovněž publikuje tvorbu autistů a je v úzkém kontaktu s komunitou v oblasti autismu, jak samotnými lidmi na spektru autismu, tak jejich rodiči a dalšími pečovateli či odborníky.

ATYP magazín naplňuje Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením, upozorňuje na stigmatizaci a umožňuje lidem se zdravotním postižením psát o svých právech a o tom, co potřebují.[2]

Redakční tým ATYP tvoří od počátku zejména lidé na spektru autismu a s duševním onemocněním.[3]

Cílovou skupinou magazínu ATYP jsou především lidé na spektru autismu a jejich rodiny a další pečující, lékaři, odborná veřejnost, pedagogové, asistenti pedagogam studenti vysokých a jiných škol, neziskové organizace v oblasti autismu a duševních onemocnění, pečující rodiny a široká veřejnost.[4]

ATYP magazín vydává ATYP Press. Na provoz získává peníze od dárců prostřednictvím Nadačního fondu ATYP a snaží se získat grant.

Na ostatních sociálních sítích (Facebook a Instagram) sdílí osvětové a edukativní slajdy, které tvoří redakční tým ATYP magazínu. Na základě textů v magazínu vznikají rovněž osvětové letáky a byla vytvořena e-publikace Společně ve společném vzdělávání.

Za rok 2018 byl nominován na Křišťálovou Lupu v kategorii internetová média.[5]

V roce 2019 byl spolupořadatelem Atypické kampaně.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ATYP magazín [online]. [cit. 2019-12-31]. Dostupné online. 
  2. ALT, Martin. Ze sociálního světa #10. www.isp21.cz [online]. [cit. 2020-01-02]. Dostupné online. 
  3. ATYP magazín [online]. [cit. 2020-01-02]. Dostupné online. 
  4. ATYP magazín [online]. [cit. 2020-01-02]. Dostupné online. 
  5. INFO@IINFO.CZ, Internet Info; e-mail:. Výsledky - Křišťálová Lupa 2018. Křišťálová Lupa [online]. [cit. 2020-01-03]. Dostupné online. 
  6. Nadační fond Kateřiny Sokolové AutTalk startuje Atypickou kampaň. Elle.cz [online]. [cit. 2020-01-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]