13. světové skautské jamboree

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
13. světové skautské jamboree
Téma„For Understanding“ (Pro porozumění)
MístoAsagiri Heights
Fudžinomija
ZeměJaponskoJaponsko Japonsko
Datum2. srpna až 10. srpna 1971
Účast23 758 skautů
Předchozí12. světové skautské jamboree
Následující14. světové skautské jamboree
Některá data mohou pocházet z datové položky.

13. světové skautské jamboree (第13回世界スカウトジャンボリー: dai-jūsan-kai sekai sukauto jamborii) se uskutečnilo ve dnech 2.10. srpna 1971 v Japonsku na západní straně hory Fudži ve městě Fudžinomija (přibližně 80 mil jihozápadně od Tokia). Zúčastnilo se jej 23 758 skautů z 87 zemí světa.

Tábořiště Jamboree bylo od jihu dostupné Japonskou národní silnicí 139 a silnicí z Fudžinomija. Přijíždějící skauti byli na místo konání z mezinárodního letiště Haneda v Tokiu přepravováni autokary. Samotné tábořiště pokrývalo oblast travnatých písčin o rozloze asi 4 km2, mírně se svažující od východu k západu. Uprostřed areálu bylo Ředitelství tábora (Subcamp #11 Chūō). Zdravotnická zařízení na Jamboree provozovala armáda a letectvo Spojených států.

V úvodních dnech jamboree skauti hráli „velkou hru“, v níž každý skaut obdržel znak hiragana na barevné kartě, která se nosila kolem krku; žádné dvě karty s týmž znakem nemohly mít stejnou barvu. Při signálu se skauti rozběhli po tábořišti a hledali protějšky se stejným znakem, což mělo ilustrovat téma tohoto ročníku jamboree: „For Understanding(Pro porozumění).

Jamboree bylo přerušeno tajfunem Olive a 16 000 účastníků bylo evakuováno do přístřešků po dobu 48 hodin.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 13th World Scout Jamboree na anglické Wikipedii.

  1. Jamborees History / World Jamboree / World Events / Events / Information & Events / Home - World Organization of the Scout Movement. www.scout.org [online]. [cit. 01-06-2017]. Dostupné v archivu pořízeném dne 07-12-2008. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]