Žmogus-kankorėžis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žmogus-kankorėžis
Popis
Materiálbronz
Umístění
UmístěníPark Santaka
StátLitvaLitva Litva
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žmogus-kankorėžis, česky lze přeložit jako Člověk-šiška nebo Muž-šiška, je bronzová plastika v parku Santaka ve čtvrti Senamiestis (Staré město) krajského města Kaunas v Litvě.

Popis díla[editovat | editovat zdroj]

Žmogus-kankorėžis je netradiční dílo, které je ztvárněním šišky borovice stojící na lidských dolních končetinách, které mají na sobě boty. Představuje muže v kostýmu šišky. Autorem díla, které vzniklo v roce 2018, je akademický sochař Litevec Lukas Šiupšinskas. Plastika nepostrádá litevský humor a představuje litevského superhrdinu - „skutečnou“ celebritu Kaunasu, který je výtvorem litevské lásky k přírodě a který šel na procházku do parku. Tento kaunaský superhrdina byl šiškou a stal se mužem anebo byl mužem a stal se šiškou. Smyslem díla je také ukázat blízkost Litevců k přírodě a motivotat člověka k návštěvě parku a pobytu na čerstvém vzduchu.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Plastika, která je celoročně volně přístupná, se nachází u asfaltové cesty u borovic a dětského hřiště a leží mezi soutokem řek Nemunas a Neris a hradem Kaunas. V Kaunasu se vyskytuje více humorných děl autora.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Jau galite pamatyti, kaip atrodo tikras lietuviškas superherojus. www.lrytas.lt [online]. [cit. 2022-09-12]. Dostupné online. 
  2. a b Ką Zen Triušis pasakė Žmogui Kankorėžiui? | Vilniaus dailės akademija. www.vda.lt [online]. [cit. 2022-09-12]. Dostupné online. 
  3. Dekoratyvinė skulptūra Kaune: nuo Santakos iki Žaliakalnio funikulieriaus [online]. [cit. 2022-09-12]. Dostupné online. 
  4. L. Šiupšinskas: skulptūra yra nuo A iki Z | KaunoDiena.lt. kauno.diena.lt [online]. [cit. 2022-09-12]. Dostupné online. (litevsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]