Žluté tečky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dekódování žlutých teček dle Electronic Frontier Foundation

Žluté tečky (anglicky yellow dots) je v oboru počítačové bezpečnosti neformální označení metody nazývané rovněž tiskárnová steganografie nebo identifikační kód přístroje (anglicky Machine Identification CodeMIC), jejíž podstatou je skutečnost, že mnohé barevné laserové tiskárny a fotokopírky vše na sobě tištěné „podepisují“ digitálním vodoznakem realizovaným pomocí žlutých mikroteček, který je prostým okem neviditelný.[1][2][3]

Organizace Electronic Frontier Foundation v roce 2005 oznámila vyluštění kódu, který podle ní obsahuje sériové číslo tiskárny, datum a čas.[4] Později vznikly i programy, které umí tento kód znehodnotit dodáním dalších žlutých teček.[5]

Využití nenápadné žluté barvy k vodoznakům se neomezuje pouze na tečky identifikující tiskárnu – například na bankovkách se používá konfigurace obvykle žlutých kroužků známá jako souhvězdí EURion.

Roku 2017 byl na základě nich odhalen a odsouzen whistleblower Reality Winner.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Жёлтые точки na ruské Wikipedii.

  1. Skryté kódy tištěné laserem umožňují vypátrat padělatele. scienceworld.cz [online]. Dostupné online. 
  2. DOČEKAL, Daniel. Barevné tiskárny desítky let tajně označují vše, co vytisknou. Lupa.cz [online]. 2017-06-13. Dostupné online. 
  3. KASÍK, Pavel. Vynašečku zradily tajné žluté tečky. Dělá je zřejmě i vaše tiskárna. technet.idnes.cz [online]. 2017-06-19. Dostupné online. 
  4. JAPPEL, Ctibor. Tajná služba špehuje lidi přes tiskárny. idnes.cz [online]. 2005-11-19. Dostupné online. 
  5. FIKAR, Jan. Nástroj na zamaskování žlutých mikroteček identifikující laserové tiskárny. Root.cz [online]. 2018-07-02. Dostupné online. ISSN 1212-8309. 
  6. Did The Intercept Betray Its NSA Source With Sloppy Reporting? Here's What To Know.. digg.com [online]. [cit. 2024-03-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]