Žáky (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Žáky
Zámek v roce 2014
Zámek v roce 2014
Poloha
AdresaŽáky, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky17507/2-1241 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Žáky se nachází ve stejnojmenné obci na Kutnohorsku. Zámecký areál zahrnuje tvrz, hospodářské budovy, salu terrenu a ohradní zeď s branami - jde o soubor renesančních, pozdně barokních a historizujících staveb. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka.[1] Jeho majitelem je firma Droinvest s.r.o.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dvůr Žáky patřil do majetku kláštera v Sedlci. Nová tvrz zde vznikla za držení Buriana Trčky z Lípy po roce 1602.[2] Zámek byl vybudován jako nejmladší budova v areálu a dokončen byl v roce 1803 Adolfem z Pöttingu. Sloužil jako letní sídlo obklopené zámeckým parkem. Od roku 1815 se zde začali střídat majitelé.

V roce 1830 statek Žáky koupila Gabriela z Auerspergu a připojila ho ke svému panství Žleby. Od té doby byl zámek pouze sídlem panských úředníků. V majetku Auerspergů zůstal až do první pozemkové reformy v roce 1924.[2] V roce 1948 přešel do vlastnictví Střední zemědělské technické školy v Čáslavi. V důsledku absence údržby a rabování zcela zchátral a stal se nejohroženější památkou Středočeského kraje.

V roce 2016 ho koupila firma Droinvest, která zahájila jeho opravy. V budově zámku plánuje zřídit společenské centrum a regionální pivovar.[3] Představitelé firmy údajně českým klientům slibovali vysoké zhodnocení financí přes nákupy a pronájmy nemovitostí v USA. Věc vyšetřuje policie, protože řada klientů přišla o peníze.[4] Dle katastru nemovitostí je firma v exekuci a na zámek byl vydán exekuční příkaz k prodeji.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-11-27]. Identifikátor záznamu 128151 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b HAVLICE, Kryštof. S Tomášem Duškem o záchraně zámku Žáky. Propamatky.info [online]. 2020-8-29. Dostupné online. 
  3. MATURA, Petr. Nejohroženější památka Středočeského kraje dostala druhou šanci. Zámečku Žáky se ujali dva nadšenci. Náš region [online]. 2019-5-14. Dostupné online. 
  4. SOBOTKOVÁ, Marcela. Lidem dluží miliony z obchodů v USA, v Česku si koupili zámek. Seznam Zprávy [online]. 2022-11-12. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]