Šablona:Srozumitelnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Srozumitelnost může být použita k označení příliš odborně psaného článku. Takový článek je často protkaný odbornými nebo slangovými výrazy z daného oboru a často také u čtenáře předpokládá nadprůměrnou znalost a orientaci v daném oboru, kterou nelze z Wikipedie získat.

Použití[editovat zdroj]

{{Srozumitelnost}}
{{Srozumitelnost|část}}
{{Srozumitelnost|komentář = Popis konkrétních problémů}}

Tato šablona vkládá články do kategorie Údržba:Články k jazykové úpravě.

Příklady[editovat zdroj]

Případ správný Případ špatný
Bradfordova metoda stanovení bílkovin byla vyvinuta Marionem M. Bradfordem roku 1976. Jedná se o rychlou a přesnou spektroskopickou analytickou metodu používanou k měření koncentrace bílkovin v roztoku. Průběh metody závisí na složení bílkoviny (jejích aminokyselinách). Bradfordova proteinová esej byla vyvinuta Marionem Mckinleym Bradfordem roku 1976. Jedná se o rychlou a akurátní spektrofotometrickou analýzu využívanou ke stanovení molaritní závislosti proteinů v objemu. Analýza závisí na primární kompozici zkoumaného proteinu.
Bradford pro proteiny byl vyvinut Marionem Bradfordem roku 1976. Jedná se o rychlou a přesnou esej na spektráku používanou ke zjištění objemu rozpuštěných proteinů. Reakce závisí na primární struktuře.

Související šablony[editovat zdroj]

  • {{Sloh}} – pokud je problém spíše ve struktuře vět a kapitol, případně je článek napsán nevhodným stylem (vyprávění nebo třeba citové zabarvení textu)
  • {{Pravopis}} – pokud je problém spíše v přehnaném množství pravopisných chyb
  • {{subst:Přeložit}} – pokud je problém spíše v nepřeložených cizojazyčných výrazech nebo i celých větách, či kapitolách
  • {{Wikifikovat}} – pokud je problém spíše v nedostatečném nebo nesprávně provedeném umístění odkazů na další dovysvětlující články v textu
  • {{Upravit}}