Řády, vyznamenání a medaile Slovenska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád bílého dvojkříže I. třídy

Státní vyznamenání Slovenské republiky jsou udílena jako významná forma uznání zásluh občanům Slovenské republiky stejně jako občanům jiných států.[1]

Právo udílet státní vyznamenání patří k tradičním kompetencím hlav států. To platí i v případě Slovenské republiky, kdy prezident Slovenska udílí státní vyznamenání podle čl. 102 Ústavy Slovenské republiky.[2] Podle zákona Národní rady Slovenské republiky č. 37/1994 Z. z. ve znění zákona č. 151/1997 Z. z. se státní vyznamenání Slovenska pouze propůjčovala.[3][4] Novela Ústavy Slovenské republiky s účinností od 1. července 2001 změnila kompetence prezidenta Slovenska z propůjčování vyznamenání na jejich udílení. Udělené vyznamenání tak zůstává po smrti oceněného jeho dědicům, při propůjčení se insignie vracely státu. V případě vyznamenání in memoriam se tak pozůstalým předávala pouze listina, nikoliv insignie.

Vyššími státními vyznamenáními jsou řády, nižšími kříže. Vyznamenání má právo nosit pouze oceněný. V případě udělení vyznamenání vojenské jednotce jej nemůže nosit fyzická osoba.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

  • Řád bílého dvojkříže je udílen ve třech třídách cizincům za všestranný rozvoj vztahů mezi státy, o posílení postavení Slovenska v mezinárodních vztazích aj.[1][5]
  • Řád Andreje Hlinky je udílen ve třech třídách za zvláštní zásluhy o vznik Slovenské republiky.[1][6][7]
  • Řád Ľudovíta Štúra je udílen ve třech třídách za mimořádné služby v oblasti demokracie a lidských práv a obrany a bezpečnosti Slovenska nebo za mimořádné zásluhy v oblasti politiky, řízení a správy státu, rozvoje národního hospodářství, vědy a techniky, kultury, umění, školství a sportu a za významné šíření dobrého jména Slovenska v zahraniční. Udílí se i vojenským útvarům.[1][8]

Kříže[editovat | editovat zdroj]

  • Kříž Milana Rastislava Štefánika je udílen ve třech třídách občanům Slovenska, kteří se s nasazením vlastního života zasloužili o obranu Slovenska, záchranu lidského života nebo záchranu značné materiální hodnoty.[1][9]
  • Pribinův kříž je udílen ve třech třídách občanům Slovenska za mimořádné zásluhy o hospodářský, sociální a kulturní rozvoj Slovenska.[1][10]

Medaile[editovat | editovat zdroj]

  • Medaile prezidenta Slovenské republiky se udílí občanům Slovenska, kteří se významně zasloužili o řízení a správu státu, o rozvoj v oblasti obrany a bezpečnosti Slovenské republiky, hospodářství Slovenska, územní samosprávy, vědy a techniky, školství, kultury, umění, sportu a sociální oblasti či za významné šíření dobrého jména Slovenska v zahraničí. Udílena je i za záchranu lidského života s nasazením života vlastního či za záchranu značné materiální hodnoty. Výjimečně může být udělena i cizincům či vojenským útvarům.[1]

Historická[editovat | editovat zdroj]

  • Kříž prezidenta Slovenské republiky ve dvou stupních se uděloval za mimořádné zásluhy o Slovenskou republiku, její vznik, rozvoj a dobré jméno v zahraničí, o dodržování a ochranu základních práv a svobod, o rozvoj demokracie včetně zabezpečování řádného chodu ústavních orgánů, o rozvoj hlavně v oblasti obrany a bezpečnosti hospodářství, vědy a techniky, v sociální oblasti, v oblasti školství, kultury, umění, sportu a oceněním za záchranu lidského života a materiálních hodnot.

Pořadí nošení[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání se nosí v tomto pořadí:[1]

Slovenská republika (1939–1945)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Slovenské štátne rady a vyznamenania na slovenské Wikipedii.

  1. a b c d e f g h SLOV-LEX. 522/2008 Z.z. - Zákon o vyznamenaniach Slovenskej r.... Slov-lex [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. SLOV-LEX. 460/1992 Zb. - Ústava Slovenskej republiky. Slov-lex [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. SLOV-LEX. 37/1994 Z.z. - Zákon Národnej rady Slovenskej repu.... Slov-lex [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. SLOV-LEX. 151/1997 Z.z. - Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa záko.... Slov-lex [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. (slovensky) 
  5. ODM of the Republic of Slovakia: Order of the White Double Cross. medals.org.uk [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. 
  6. ODM of the Republic of Slovakia: Order of Andreja Hlinka. medals.org.uk [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. 
  7. » State Honours | Slovak-Republic.org [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. ODM of the Republic of Slovakia: Order of L'Udovita Stúra. medals.org.uk [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. 
  9. ODM of the Republic of Slovakia: Cross of Milan Rastislav Štefánik. medals.org.uk [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. 
  10. ODM of the Republic of Slovakia: Pribina Cross. medals.org.uk [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]