Řád Jean-Jacquese Dessalinese

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Jean-Jacquese Dessalinese
Ordre de Jean Jacques Dessalines
Uděluje

Haiti
Typ záslužný vojenské vyznamenání
Stát HaitiHaiti Haiti
Uděluje se za vojenské zásluhy
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Řád Jean-Jacquese Dessalinese (francouzsky Ordre de Jean Jacques Dessalines) je vojenské vyznamenání Haiti. Udílen je za vojenské zásluhy a patří k poměrně vzácně udíleným vyznamenáním.[1]

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má podobu medailonu s podobiznou otroka, vůdce rebelů a pozdějšího haitského císaře Jean-Jacquese Dessalinese, který se vzbouřil proti Francouzům a osvobodil svou vlast. Medailon je lemován modře smaltovaným kruhem s nápisem ORDRE JEAN JACQUES DESSALINES LE GRAND • MERITE MILITAIRE. Na zadní straně je v kruhu nápis LIBERTE EGALITE FRATERNITE • REPUBLIQUE D'HAITI. Celý medailon je lemován barevně smaltovaným věncem.[1][2]

Stuha sestává ze dvou stejně širokých pruhů v barvě červené a černé.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Orde van Jean Jacques Dessalines na nizozemské Wikipedii.

  1. a b GILBERTO, Don. CURIOSITÉS HISTORIQUES: Ordre de Jean Jacques Dessalines pour Mérite Militaire. Medium [online]. 2020-10-17 [cit. 2021-02-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Medal-Medaille , Orders, decorations and medals of the world for sale online. www.medal-medaille.com [online]. [cit. 2021-02-14]. Dostupné online.