Ælfgifu (manželka Edwyho)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ælfgifu
Doba vlády955–958
Narození10. století
Úmrtí58
PředchůdceÆthelflæd z Damerhamu
NástupceÆlfthryth
ManželEdwy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ælfgifu nebo také Elgiva byla manželkou anglického krále Edwyho.

Krátká vláda krále Edwyho byla poznamenána neustálými konflikty s ostatními členy jeho rodiny a především s vedoucími představiteli církve svatým Dunstanem a arcibiskupem Odou.

Edwy se oženil s Ælfgifu/Elgivou, sestrou Ethelwearda, která zřejmě byla přes svou matku spřízněna s rodem svého manžela. Vzhledem k tomu, že posoudil příbuzenské vztahy mezi manžely jako příliš příbuzenské, zrušil arcibiskup Oda jejich svatbu. Elgiva byla ocejchována a poslána jako otrokyně do Irska. Zrušení tohoto manželství bylo neobvyklé, protože se odehrálo proti vůli manželů a zřejmě bylo motivováno Dunstanovými příznivci. Církev v té době stanovila, že každý svazek na úrovni 9 stupňů příbuznosti je incestem. To by znamenalo, že v anglické populaci čítající asi 1,5 miliónu obyvatel by byla většina sňatků neplatných.

Další osud Ælfgifu není přesně známý. Je možné, že zůstala v exilu v Irsku, jiné zdroje naznačují, že za vlády Edwyho nástupce Edgara (Edwy zemřel v roce 959) byla dobře zajištěnou majitelkou pozemků a měla s králem dobré vztahy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eadwig of England na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Anglická královna
Předchůdce:
Æthelflæd z Damerhamu
955958
Ælfgifu (manželka Edwyho)
Nástupce:
Ælfthryth