Æthelflæd z Damerhamu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Æthelflæd z Damerhamu
Královna Anglie
Doba vlády944–946
Narození10. století
Úmrtí10. století
PředchůdceÆlfgifu ze Shaftesbury
NástupceÆlfgifu
ManželéI. Edmund I.
II. Æthelstan
OtecÆlfgar
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Æthelflæd z Damerhamu byla druhou manželkou anglického krále Edmunda I.

Æthelflæd byla dcerou Ælfgara, který byl zřejmě hrabětem v Essexu. Jméno její matky je neznámé. Měla přinejmenším jednoho bratra a jednu sestru, Ælfflæd († asi 1002). Ælfflæd byla vdaná za Byrhtnotha, který byl zřejmě následníkem jejího otce v hrabství. Bryhtnoth byl zabit v bitvě u Maldonu v roce 991. Æthelflæd a Ælfflæd byly otcovými dědičkami, když někdy mezi lety 946 a 951 zemřel (podle datování jeho poslední vůle.

Æthelflæd se za krále Edmunda vdala v roce 944, po smrti jeho první manželky. O dva roky později byl zavražděn. Není známo, že by s Edmundem měli potomky. Z královny se tak stala dobře zaopatřená vdova. Záznamy v katedrále v Ely, jejímiž štědrými sponzory byly ona, její sestra i švagr, uvádějí, že se podruhé provdala za hraběte jménem Æthelstan. Existovalo několik hrabat toho jména, kteří žili za vlády Edmundova bratra a následníka Edreda, pravděpodobně to ale byl muž známý jako Æthelstan Rota nebo možná Æthelstan Půlkrál.

Podle datování její poslední vůle zemřela nejspíš mezi lety 975 a 991.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Æthelflæd 14 (Female) of Damerham; second wife of King Edmund 14, c.944-946 [online]. [cit. 2007-11-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-10. (anglicky) 
  • Stafford, Pauline, Unification and Conquest: A Political and Social History of England in the Tenth and Eleventh Centuries. London: Edward Arnold, 1989. ISBN 0-7131-6532-4

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Æthelflæd of Damerham na anglické Wikipedii.

Královna Anglie
Předchůdce:
Ælfgifu ze Shaftesbury
944–946
Æthelflæd z Damerhamu
Nástupce:
Ælfgifu