Ďábel z Jersey

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vyobrazení tvora v novinách Philadelphia Evening Bulletin, 1909

Ďábel z Jersey (anglicky Jersey Devil) je legendární bytost (kryptid) amerického folklóru, která údajně obývá region Pine Barrens na pomezí jižní části amerického státu New Jersey a východu Pensylvánie.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ďábel z Jersey je svědky popisován většinou jako létající tvor s netopýřími křídly, koňskou, kozí nebo psí hlavou, kopyty (někdy okovanými) na zadních nohou a dlouhým, bičovitým ocasem, vysoký 90–180 cm,[1] jindy jako obrovský netopýr nebo i bezkřídlý humanoidní tvor či lidoop porostlý tmavou srstí, jak byl zobrazen např. i v seriálu Akta X.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší publikovaná dochovaná zmínka o ďáblovi pochází z článku pro Atlantic Monthly z května roku 1859.[2] Nejrozšířenější legendou o původu tohoto stvoření je příběh o zoufalé ženě, která kvůli početnosti své rodiny pronesla na adresu očekávaného třináctého dítěte „ať je to raději ďas!“ To se vyplnilo – podle některých převyprávění se jí narodilo dítě deformované, podle jiných zdravé, které se proměnilo v ďábla až po nějaké době.[3] Jedna z verzí legendy datuje ďáblův příchod na svět do roku 1735 a uvádí, že tvor sežral svou rodinu a začal terorizovat okolí, než byl o několik let později vyhnán kněžím na sto let.[4] Identita matky bývá uváděna různě, jako Mrs. Leeds nebo Mrs. Shrouds, jejím bydlištěm bývá městečko Leeds Point v regionu Pine Barrens, proto se původně toto stvoření nazývalo Leeds Devil.[5] Podle jiné verze byla matkou mladá dívka z Leeds Pointu, která se zamilovala během americké války za nezávislost do britského vojáka a narození ďábla bylo výsledkem prokletí za tuto zradu.[6] Legendu v roce 1905 zpopularizoval článek v Trenton Times, ve kterém byl ďábel vzhledem přirovnáván k opici spíše než ke koni.[2]

Pozorování[editovat | editovat zdroj]

První doložená hlášení o údajném pozorování pochází až z přelomu 19. a 20. století.[2] Jedním z dřívějších příběhů o setkání s ďáblem z Jersey, které uvádí McCloy, byla zkušenost komodora Stephena Decatura (1779–1820), kdy při cvičné palbě z kanónu měl Decatur zahlédnout podivné létající stvoření a když na něj vypálil, koule proletěla skrz a ďábel nehnutě pokračoval v letu. Ďábla údajně zahlédl při lovu také bývalý španělský král Josef Bonaparte, který pobýval v New Jersey v exilu v letech 1816–1839.[7] V druhé polovině 19. století je hlášeno několik dalších pozorování a incidentů, v roce 1899 měl „okřídlený had“ po několik nocí poletovat a rušit obyvatele svým řevem ve Spring Valley, dnes součástí newyorské metropolitní oblasti.[8]

Leden 1909[editovat | editovat zdroj]

Nejvýznamnějším obdobím v mýtu ďábla z Jersey je 16.–23. leden 1909, kdy je zaznamenán jeho výskyt ve více než třiceti sídlech napříč údolím řeky Delaware.[9] Během tohoto týdne byl údajně viděn až v Kanadě nebo Kalifornii.[10] Nejvíce pozorování bylo zaznamenáno ve čtvrtek 21. ledna, kdy mělo stvoření zaútočit na tramvaj ve městě Camden, řidiči tramvají ve městech Trenton a New Brunswick se proto vyzbrojili. Chovatelé drůbeže hlásili v tomto období vysoké ztráty – kuřata měla buď mizet, nebo byla nalezena mrtvá bez známek smrtelných ran a kolem kurníků byly nacházeny pouze stopy podkov.[11] Poté, co hlášení o ďáblovi utichla, vypsala Philadelphia Zoo odměnu deset tisíc dolarů tomu, kdo by stvoření dopadl a předal.[12] Podle Regala byl zodpovědný za rozšíření mýtu Charles A. Bradenburgh, majitel filadelfského muzea kuriozit Ninth and Arch Street Dime Museum, který viděl v zájmu veřejnosti o monstrum finanční příležitost a začal šířit zprávy, kterých se ujala média. Během roku 1909 se poprvé objevil dnes vžitý název Jersey Devil.[2]

V populární kultuře[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MCCLOY, James. The Jersey Devil. Moorestown, New Jersey: Middle Atlantic Press, 1976. 121 s. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d REGAL, Brian. The Jersey Devil: A Political Animal. S. 79–103. New Jersey Studies: An Interdisciplinary Journal [online]. 2015 [cit. 2020-02-18]. Čís. 1, s. 79–103. Dostupné online. DOI 10.14713/njs.v1i1.13. (anglicky) 
  3. McCloy, s. 23.
  4. McCloy, s. 25.
  5. McCloy, s. 28.
  6. McCloy, s. 26.
  7. McCloy, s. 31.
  8. McCloy, s. 34.
  9. McCloy, s. 37.
  10. McCloy, s. 53.
  11. McCloy, s. 58.
  12. McCloy, s. 76.
  13. MIFFLIN, Lawrie. SCOUTING; 'Jersey Devils' Wins Name Poll. The New York Times. 1982-06-30. Dostupné online [cit. 2019-10-07]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]