Zochova (Bratislava)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zochova
Vysoká škola múzických umění na začátku Zochovy ulice, zadní pohled
Vysoká škola múzických umění na začátku Zochovy ulice, zadní pohled
Umístění
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
MěstoBratislava
Městská částStaré Mesto
Poloha
Začíná naPilárikova
Končí naPalisády, Bradlianska
Historie
Starší názvySluttergasse (Nánosová ul.)
Turnergassen (Cvičná ul.)
Schluder Gass
Další údaje
Typulice
Délkacca 300 m
PSČ811 03
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zochova je ulice v Starém Městě v Bratislavě. Nachází se mezi souběžnými ulicemi Svoradova a Kozia v blízkosti Staromestské a Pilárikovy, křižuje se s ulicí Podjavorinskej.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Ulice má poměrně dlouhou a bohatou historii, dolní část ulice existovala už ve středověku. V roce 1379 je poprvé zmíněna v daňovém rejstříku pod názvem Sluttergasse, tedy Nánosová ulice, přičemž její název byl odvozen od nánosů, které sem byly naplaveny z kopců nad městem v období bouří.

V roce 1439 zde bylo 17 domů, jeden velkostatek a 7 zahrad, později přibývaly další domy, byla zde i studna, evangelický hřbitov a hostinec.

Bydleli zde hlavně vinaři, hrnčíři, truhláři, ale například i celníci a malíři. Současná zástavba vznikla po rozdělení prepoštské zahrady v roce 1873 a pálfiovské zahrady v roce 1890. Vznikla zde porodnice a škola pro porodní asistentky, židovská škola a státní reálka. Sídlil zde i Prešporský jezdecký spolek.

V roce 1536 se jmenovala Turnergassen, v 18. století zase Schluder Gassel. Nakonec byla pojmenována podle evangelického biskupa a slovenského politika Samuela Zocha, spoluautora Deklarace slovenského národa z 30. října 1918 a prvního slovenského župana Bratislavy a Bratislavské župy po roce 1918.

V současnosti zde sídlí Vysoká škola múzických umění – hudební a taneční fakulta, Střední průmyslová škola elektrotechnická (Zochova 9). Známá a oblíbená Mateřská škola na Zochově 3 byla zrušena.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zochova ulica (Bratislava) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Střední průmyslová škola elektrotechnická