Zenit (stanice metra v Petrohradu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zenit
StátRusko
MěstoPetrohrad
Vznik26. května 2018
LinkyNěvsko-Vasileostrovskaja
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zenit (rusky Зенит), do roku 2020 Novokrestovskaja (rusky Новокрестовская)[1], je stanice petrohradského metra na lince Něvsko-Vasileostrovskaja. Leží na západním cípu ostrova Krestovskij vedle fotbalového stadionu. Je první petrohradskou stanicí, která se nachází až na břehu Něvské zátoky, nazvána je podle klubu Zenit Petrohrad. Starý název, Novokrestovskaja, byla pojemovaná podle vesnice, která tu stávala.[1]

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Zenit je podzemní, mělce založená sloupová stanice s podzemním vestibulem. Je vybavena travelátory, eskalátory a dvěma výtahy pro osoby se sníženou schopností pohybu. Je stanicí uzavřeného typu, nástupiště jsou od kolejiště oddělena skleněnou stěnou, v níž se automaticky otevírají dveře. Stejně jako na dalších petrohradských stanicích s ostrůvkovým nástupištěm se vystupuje vpravo.

Kapacita[editovat | editovat zdroj]

Stanice je důležitou součástí dopravní infrastruktury nezbytné pro pořádání zápasů mistrovství světa ve fotbale, je způsobilá za hodinu odbavit 30 až 35 tisíc cestujících[2] avšak, podle požadavku dopravní policie, v době konání zápasů bude pro nástup uzavřena.[3] V okolí stanice nejsou žádné obytné domy.

Ve zkušebním režimu 13. května 2018 mezi 10:00 a 19:00 stanicí prošlo více než 17,5 tisíce cestujících.[4]

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Po roce 2030 se plánuje prodloužení čtvrté linky ze stanice Gornyj institut do stanice Novokrestovskaja, tím by se stanice stala přestupní[5]. Tak by se třetí a čtvrtá linka staly prvními, které jsou spojeny více než jedním uzlem (dosavadní Ploščaď Aleksandra Něvskogo funguje od roku 1985).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Новокрестовская (станция метро) na ruské Wikipedii.

  1. a b Станцию метро «Новокрестовская» официально переименовали в «Зенит» — Городские новости Санкт-Петербурга — Канонер. kanoner.com [online]. [cit. 2022-11-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-19. 
  2. КРТИ: «Новокрестовская» сможет пропускать до 35 тысяч пассажиров в час
  3. «Новокрестовскую» построят для болельщиков и закроют для них
  4. Албин озвучил количество пассажиров «Новокрестовской» в первый день работы. spbdnevnik.ru [online]. 14 мая 2018 [cit. 2018-06-23]. Dostupné online. (rusky) 
  5. КУДИН, Николай. У петербургского метро - поствыборный синдром. Фонтанка.ру [online]. 2018-03-21 [cit. 2018-06-21]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Běgovaja Metro v PetrohraduNěvsko-Vasileostrovskaja – 3 směr Rybackoje
Běgovaja Novokrestovskaja Primorskaja

BěgovajaZenitPrimorskajaVasileostrovskajaGostinyj dvor Majakovskaja Ploščaď Aleksandra Něvskogo JelizarovskajaLomonosovskajaProletarskajaObuchovoRybackoje