Přeskočit na obsah

Zdeňka Klanicová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdeňka Klanicová[editovat | editovat zdroj]

Zdeňka Klanicová (24. října 1964, Brno, Československo) je česká malířka a sochařka, jejíž práce sahá od impresionismu po experimenty s různými materiály a technikami výtvarného umění.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Zdeňka Klanicová se narodila v Brně a vyrůstala v uměleckém prostředí. Její otec byl malíř a dědeček kameník. Po studiích na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze a na Fakultě architektury VUT v Brně založila vlastní ateliér, kde začala tvořit v roce 1987.

Umělecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Klanicová pracuje s různými technikami včetně olejomaleb, akrylu, pastelů, grafiky a kombinovaných technik. Je známá svými sochami z drátů, keramiky a pískovce, stejně jako přírodními instalacemi z větví, trávy a sena. Vystavuje především v České republice, ale její díla jsou součástí soukromých sbírek po celém světě.

Přístup a inspirace[editovat | editovat zdroj]

Inspiraci čerpá převážně z přírody, což se odráží v jejích obrazech zvířat a přírodních scenerií. Klanicová se také věnuje tvorbě energetických zářičů, které jsou zaměřeny na meditaci a vnitřní klid, pozitivní a správné naladění a energie v moment kresby, muže tuto auru zachovat v umění navždy.

Významné spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Během své kariéry spolupracovala s několika divadly, včetně Divadla na provázku a HaDivadla, a s významnými scénografy jako je Kateřina Bláhová.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]