Zabíjení po česku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zabíjení po Česku)
Zabíjení po česku
Země původuČeskoČesko Česko
Délka57 min
Žánrdokumentární film
ScénářDavid Vondráček
RežieDavid Vondráček
Obsazení a filmový štáb
HudbaStefan Valdobrev
StřihKrasimira Velitchková
Výroba a distribuce
OceněníCena Franze Werfela za lidská práva
Zabíjení po česku na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zabíjení po česku je název českého televizního dokumentárního filmu z roku 2010 a stejnojmenné knihy režiséra Davida Vondráčka.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Dokument shrnuje události v českých městech a obcích těsně po skončení druhé světové války, konkrétně několika případy zabíjení německých civilistů v době divokých odsunů. Stěžejním tématem filmu je masakr v Postoloprtech, kde československé vojenské jednotky a revoluční gardisté zastřelili 763 německých civilistů. Součástí snímku jsou také dobové záběry masakru v Praze na Bořislavce.[1]

Jedná se o první seriózní zdokumentování pozadí násilností páchaných Čechy na Němcích, který se česká strana snažila po desetiletí zakrývat. V dokumentu se k tématu vyjadřují němečtí i čeští svědkové událostí.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Snímek byl oceněn Cenou časopisu Respekt a Cenou Franze Werfela za lidská práva udělované Centrem proti vyhnání německého Svazu vyhnaných.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BREZOVSKÁ, Katka; SOCHOR, Václav. Unikátní dokument zachytil popravu německých civilistů v květnu 1945. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2010-05-05. Dostupné online. 
  2. Nadace německých vyhnanců ocenila Zabíjení po česku. ČT24 [online]. [cit. 2020-02-20]. Dostupné online.