Záchytný tábor Opatovac

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Záchytný tábor Opatovac (chorvatsky Prihvatni centar za izbjeglice Opatovac) byl vybudován v září 2015 v blízkosti vesnic Tovarnik a Bapska na chorvatsko-srbské hranici. Tábor slouží k registraci uprchlíků a běženců, kteří v rámci evropské migrační krize přišli na území Chorvatska ze Srbska, po tzv. balkánské trase.

Tábor vybudovala chorvatská armáda.[1] Jeho kapacita činí 5000 míst; tvoří jej 200 stanů.[2] V táboře jsou uprchlíci nejprve registrováni, poté se koná zdravotní prohlídka a následně po 36-48 hodinách pobytu převáženi autobusy na chorvatsko-maďarskou hranici autobusy.

Podobně jako v záchytném táboře v Röszke, který byl naplněn na začátku měsíce září, i v závěru téhož měsíce vypukly v táboře v Opatovaci nepokoje.[3][4] Právě odpor uprchlíků zůstávat v tomto táboře se ukázal být mnohem větším problémem, než předchozí obava, že by kvůli stále rostoucímu počtu příchozích kapacita tábora nedostačovala.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [ Článek na portálu chorvatské televize (chorvatsky). www.hrt.hr [online]. [cit. 2015-09-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-09-23.  Článek na portálu chorvatské televize (chorvatsky)]
  2. Článek na portálu dnevnik.hr (chorvatsky)
  3. Článek na portálu blic.rs (srbsky).
  4. Článek na portálu direktno.hr. direktno.hr [online]. [cit. 2015-09-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-23.