Diskuse s wikipedistou:Rypadlo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Dobrý den, vidím že jste se vrhl do práce na geologických článcích a jde vám to ze začátku velmi dobře. --Spock [lone wolf] 6. 4. 2009, 11:45 (UTC)

Stratigrafie[editovat zdroj]

Viděl jsem že sháníte geologické fotky. Něco málo už pro wiki připraveno mám, jen zatím nevím jak je pojmenovat / zařadit, mám v plánu nafotit i nějaké další. Více info: Wikipedista_diskuse:Chmee2#Geo_foto --Spock [lone wolf] 6. 4. 2009, 12:16 (UTC)

Zdravím, díky za ohlas a nabídku. Proč ten nadpis stratigrafie, jedná se o foto jen z této disciplíny? V každém případě zatím ne toliko fotky sháním, vzhledem k obecnému rázu mých příspěvků si docela dobře vystačím z webovými (wiki) zdroji. Spíš si nejsem jist způsobem přenosu fotky z jinojazyčné Wikipedie, konkrétně mám obavy zda neporušuji pravidla o licencích.

Také bych si rád nechal poradit jak při načítání obrázků v rámci COMMONS do české podoby převzít údaje (autor, datum, ...) aniž bych je musel ručně přepisovat, byť to lze za použití poměrně jednoduchého ctrl+C, ctrl+V. Jde prostě změnit název z "Geologist´s hammer" na "Geologické kladívko" a ostatní atributy obrázku přenést v nějakém jednoduchém kroku?--Rypadlo 6. 4. 2009, 12:57 (UTC)

Nadpis Stratigrafie jsem zvolil proto, že jste požadavek zmínil právě na diskusi této stránky, jiný důvod v podstatě není.

Kaipan 57

Většina fotek zde obecně už pochází z commons.wikinmedia.org, to znamená že je lze použít v jakémkoliv wikimedia projektu bez omezení, tzn. není třeba nic kopírovat, prostě se vloží obrázek a k němu se doplní český popis, příklad: Budu chtít vložit obrázek ze stránky http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaipan_57_1.8T.jpg jako náhled tak jak je vidět zde v diskusi:

Vše co je třeba udělat, je vložit do článku kód ve tvaru: [[File:Kaipan 57 1.8T.jpg|thumb|left|100px|Kaipan 57]] kdy "File:Kaipan 57 1.8T.jpg" je název souboru na commons, poté formát (zde thumb jako náhled), umístění, velikost náhledu a popis. Není tedy třeba nikam nic kopírovat. Není ani důvod obrázky přejmenovávat, protože název jen určuje umístění, popis si k obrázku už můžete zvolit jaký chcete. V případě nějaké otázky se neváhejte zeptat. Ještě přidám několik informací k Commons:

Commons[editovat zdroj]


Děkuji za obrázky, které nahráváte do české Wikipedie. Chci Vás ale upozornit na existenci Wikimedia Commons, jež slouží jako centrální úložiště obrázků a dalšího multimediálního obsahu přístupné všem projektům. Má mnoho výhod, obrázky tam jsou kategorizované a lze je použít i v dalších jazycích, Vámi nahrané soubory tak budou užitečné stovkám tisíc dalších uživatelů po celém světě, nikoliv pouze českým čtenářům. Na Commons patří i obrázky opatřené českým textem nebo s českými popisky – často se stává, že jsou popisky přeloženy do dalších jazyků a obrázek je poté použit v dalších projektech po celém světě. Nahrávané obrázky samozřejmě musí mít vyřešena autorská práva.
Používání Wikimedia Commons není složité, je k dispozici český návod i české uživatelské rozhraní. Tamějšími správci jsou i někteří správci české Wikipedie, na které je možno se obrátit. Není třeba se ničeho obávat. Děkujeme za Vaši pomoc!

--Spock [lone wolf] 6. 4. 2009, 13:15 (UTC)

Opdravdu si neuvědomuji že bych navštívil (diskusní) stránku Stratigrafie, nakonec na http://cs.wikipedia.org/wiki/Stratigrafie žádná diskuse ani není... Možná opravdu velmi nevědomě, nevím... Nakonec to ani není moc důležité. Děkuji za radu ohledně Commons, tedy zkopírovat odkaz, přidělat český popisek a naformátovat, to zní jednoduše.--Rypadlo 6. 4. 2009, 14:13 (UTC)

Aha, moje chyba, byla to Diskuse:Strukturní_geologie, spletl jsem se. K vyzkoušení vkládání obrázků a experimentování s editací je ideální stránka Pískoviště.

Přeji pěkný den, --Spock [lone wolf] 6. 4. 2009, 14:21 (UTC)