Diskuse s wikipedistou:Pilgrim

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele DerHexer v tématu „Global account

--Sveter 17:16, 19. 2. 2006 (UTC)

Enneagram[editovat zdroj]

Dobrý den, na stránku Enneagram jste umístil šablonu Celkově zpochybněno, vzhledem k tomu že jste po mé výzvě na objasnění umístění této šablony neozval, jsem šablonu umístil.Prosím vás však aby jste mi vysvětlil proč jste tak učinil, jelikož jako zatím jediného autora článku mně to zajímá a rád bych článek ještě vylepšil. Děkuji vám. --Duff 18:07, 5. 9. 2007 (UTC)

Dobrý den, na vaši odpověď na diskuzní stránce k Eneagramu jsem už neodpovídal, protože vaše reakce byla na můj vkus poněkud horkokrevná a já opravdu nemám v úmyslu s kýmkoli zde vést nějaké spory. Když se mě ovšem přímo a slušně ptáte, pokusím se také slušně odpovědět.
Tedy co mám proti vašemu článku: článek má nyní dobrou formu a vpodstatě odpovídá vzhledem a stylem doporučení, jak má encyklopedický článek vypadat. To proti čemu mám podstatnou výhradu však není forma, ale obsah článku.
Popisujete v něm enneagram osobnosti, jako by to byl nějaký fenomém, běžně akceptovaný vědou a v tomto duchu jste jej zařadil do kategorie psychologie.
S vědou to však nemá nic společného. Psychologie samozřejmě používá takové nebo podobné pojmy k typům osobnosti, ale to je tak asi všechno, co má váš článek společného s psychologii. Zbytek jsou nevědecké smyšlenky. Používám tuto formulaci, protože jsem v úvodu přislíbil, že budu slušný. Výstižnější by ovšem byl neslušný výraz "bláboly".
Neříkam, že to jsou vaše bláboly. Jsou to bláboly pana Rohra a jeho následovníků. Vy je zde jen presentujete a dáváte jim nálepku vědeckosti, protože tomu nejspíš věříte. Dávat podobným smyšlenkám punc vědeckosti je vždy pro jejich propagátora užitečné, protože co je vědecké, to je přece pravdivé. Ve skutečnosti, to a čem tady píšete spadá do oblasti pavědy nebo chcete-li alternativní vědy lehce okořeněné náboženstvím.
Pavěda se vyznačuje právě tím, že používá vědecké pojmy, snaží se tím vyvolat dojem objektivnosti a často se jí to podaří. Dělá to třeba tím, že používá latinské termíny. Dalším znakem pavědy je, že se pokouší tyto vědecké termíny spojovat s něčím naprosto nesouvisejícím, aby tím vzbudila zájem posluchače. Takové nesouvisející vztahy vzbuzují zdání záhadnosti, a záhadnost přitahuje. Přesně tyto "záhadné" nesouvisející vztahy (typy osobnosti-geometrický útvar, typy osobnosti-roztodivné obrázky(ikony) nebo typ osobnosti-biblický hřích) jsou ztěžejním obsahem tohoto článku.
Hlavním nedostatkem vašeho článku je absence nezaujatého úhlu pohledu. To není článek o jednom pavědeckém pojmu (pokud by to tak bylo, pak by to byl nezaujatý článek a bylo by vše v pořádku), to je článek propagátora pavědy.--Pilgrim 22:47, 5. 9. 2007 (UTC)


Děkuji za váš názor ale připadá mi opravdu zcestný, hlavním obsahem článku je rozdělení lidí do devíti typů, dle jejich vztahu k okolním světu. Dle mého (a nejen mého) názoru každý člověk do některé "škatulky" spadá a stejně tak například většinou i platí teorie s "křídly" (bohužel v tomto článku zatím nedostatečně zpracována). Můžete mi vysvětlit co je na tom k "věření" jak píšete? A s pavědou nevidím opravdu žádné společné rysy a to jsem pečlivě prostudoval článek o tomto pojmu. Pokud jde o obrázky, tak devítiúhelník je v latině enneagram proto si myslím že tento obrázek tam má rozhodně co dělat,co se týče těch malých obrázků ke každému typu, přiznám se zde že opravdu nevím co znamenají a převzal jsem je z anglické wikipedie hlavně proto že si myslím že takto decentní obrázky článku nemůžou esteticky uškodit. Na anglické diskusní stránce jsem se ptal na význam těchto obrázků a bohužel mi nebylo odpovězeno. To samozřejmě není uplně ideální stav ale nevěřím že je to důvod aby byla teorie enneagramu označena za pavědu, mohl bys mi jste mi uvést výrok nějaké kapacity v oboru psychologie, která označuje enneagram za pavědu? Děkuji --Duff 14:55, 6. 9. 2007 (UTC)
Lituji, už se k tomu nebudu vyjadřovat. Opakuji, nemám v úmyslu s kýmkoli zde vést nějaké spory. Považuji to za zbytečnou ztrátu času.--Pilgrim 17:21, 6. 9. 2007 (UTC)

Dobry den kolego, opravdu nerad bych Vam vymezoval prostor kde byste mel pracovat, ale na opravu gramatiky na diskuznich strankach se vyprdnete. Opravujte radsi clanky a ze je co opravovat stale viz me prispevky, denne mam aspon 10 clnaku kde najdu preklepy. --Zacatecnik 13:18, 30. 12. 2007 (UTC)

wikipedisté[editovat zdroj]

Zdravím, nechci vám příliš mluvit do vaší userpage, ale na podstránce "wikipedisté" mátě jména Decebalus a Maniakes. Maniakes se nechal přejmenovat a teď je z něj Decebalus. Tak tam máte jednoho wikipedistu dvakrát. Přeji hezký večer;) نور الدين مساهمات النقاش‎ 21:26, 20. 1. 2008 (UTC)

Děkuji za upozornění.--Pilgrim 06:15, 21. 1. 2008 (UTC)

Dobrý den. Na vaší uživatelské stránce jsem nenašel žádné bližší údaje o vás, proto jsem se chtěl zeptat, jestli náhodu nejste z Olomouce a nejezdíte do Brna na zkoužky? Děkuji za odpověď. Gortis 20:40, 9. 2. 2008 (UTC)

Dobrý den. S Moravou mám pramálo společného, kromě toho, že tam rád jezdím na dovolenou. S pozdravem --Pilgrim 08:02, 10. 2. 2008 (UTC)

Můžete mi prozradit, proč jste článek o ECM označil jako propagační? Zdá se vám, že český "blue chip", jedna ze 14 nejvýznamnějších akciovek v republice je nevýznamná. Pokud ECM je nevýznamná, která firma je významná? Které tvrzení v článku pokládáte za propagační? Vždyť tam není ani jedna hodnotící věta. Jsou to jen suchá fakta. --Investor 14:23, 19. 6. 2008 (UTC)

  • Především proto, že v té době tam byla jediná reference a to na její vlastní stránky. Nijak jsem se nezmínil o nevýznamnosti, to jsou teď jen vaše slova. Avšak máte pravdu: ani ji nepovažuji za encyklopedicky významnou. Majetnost a významnost není totéž, i když mnozí naši spoluobčané považují tato dvě slova za synonyma. To, že nějaká firma vlastní několik výškových budov a s jejími akciemi se obchoduje na burze nedokládá její encyklopediskou významnost. Přeji hezký den. --Pilgrim 05:13, 20. 6. 2008 (UTC)

Infobox region[editovat zdroj]

Zdravím, na Wikipedista:Pete/test2 jsem uložil návrh nového infoboxu, stačilo by to takto, popř. máte nějaké návrhy na vylepšení? --Pete 2. 10. 2008, 09:11 (UTC)

Také Vás zdravím. Zkoušel jsem jak se to chová, když různé parametry nebudou vyplněny a zatím nevidím chybičku. Dobrá práce! Děkuji--Pilgrim 2. 10. 2008, 14:58 (UTC)
Infobox jsem tedy vyměnil, kdybyste měl nějaký nápad na vylepšení, napište. --Pete 3. 10. 2008, 09:55 (UTC)

Druhá křížová výprava[editovat zdroj]

Dobré odpoledne kolego! Jsem rád, že jste projel článek Druhá křížová výprava, všiml jsem si také, že jste zpochybnil informaci v části Venedská křížová výprava. Co se týče šablonky zdroj, tak reference k tomu určená je až za druhou větou (v originále totiž ty dvě věty o vraždění a Jidřichu Lvovi jsou jedno souvětí s refem na konci). Přiznám se však, že to je jedna z těch částí, které jsem musel doslovně překládat, protože v literatuře, již používám je o této výpravě na sever jenom tolik, že se uskutečnila. Možná je to jen má špatná formulace, která vyzněla jak vyzněla, originál je zde:

By the end of the crusade, the countryside of Mecklenburg and Pomerania was plundered and depopulated with much bloodshed, especially by the troops of Henry the Lion.[13] This was to help bring about more Christian victories in the future decades. The Slavic inhabitants also lost much of their methods of production, limiting their resistance in the future.[14]

Osobně se domnívám, že v anglickém featured articlu by faktografie měla být v pořádku, ale samozřejmě chybička se vlouit může. Dějiny střední Evropy ani naší naší drahé vlasti mě upřímě řečeno nikdy nezaujaly, proto mé znalosti v této oblasti nejsou příliš silné. Ale o Vás je mi známo, že se o Jindřicha Lva a jeho dobu zajímáte, chtěl jsem požádat o spolupráci, zda nevlastníte nějakou českou literaturu, která by se touto výpravou zabívala? Nepřesnosti v článku jsou to poslední co bych tam chtěl. Přeji Vám hezký den أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 10. 2008, 12:09 (UTC)

Zdravím Emíre. Komentář k té pochybnosti jsem už napsal do diskuze k článku. Jindřich se určitě nijak nemazlil se Slovany, se kterými se vojensky střetal, ale o nějakém masakrování slovanského obyvatelstva behem výpravy nic nevím. Polabstí Slované nebyli vyvražděni, ale splynuli s Němci. Byla to postupná asimilace. Ostatně 20 let po výpravě měl Jindřich Lev vcelku mírový vztah s obodritským knížetem Pribislavem a byl s ním dokonce spřízněn. O výpravě roku 1147 proti Slovanům toho moc napsáno není. Nejlepší dílo o Polabských Slovanech, které jsem četl je Libuše Hrabová, Stopy zapomenutého lidu, která by měla být v každé větší knihovně. Jinak další zdroj je on-line zde: [1] a především serie článků Viléma Kremera, která popisuje celé dějiny Polabských Slovanů. O roku 1147 pak zde: [2] (Celá serie má asi 20 článků). Docela by mě zajímalo jaké bylo pozadí účasti Dánů na výpravě, ale zde jsou informace nejskrovnější. Za zmínku stojí účast olomouckého biskupa Zdíka na výpravě.--Pilgrim 9. 10. 2008, 13:59 (UTC)

Jindřich Lev[editovat zdroj]

Dobrý den kolego. Před časem jste se mě ptal, zda nevím nějaké podrobnosti o ceště Jindřicha Lva do Palestiny a teď se mi podařilo něco objevit. Anglická wikipedie vydá občas zajímavé věci, ale není to ozdrojováno, byť se en odvolává na kroniku Chronica Slavorum: As Arnold of Lubeck reports in his Chronica Slavorum, he was present at the meeting of Henry the Lion with Kilij-Arslan during the former's pilgrimage to Jerusalem in 1172. When they met near Tarsus, the sultan embraced and kissed the German duke, reminding him that they were blood cousins ('amplexans et deosculans eum, dicens, eum consanguineum suum esse'). When the duke asked for details of this relationship, Kilij Arslan informed him that 'a noble lady from the land of Germans married a king of Russia who had a daughter by her; this daughter's daughter arrived to our land, and I descend from her.' The Russian king in question is assumed to have been Svyatoslav II.

Jen si dovolím poznámku, že podobné legendy o tom, že matky různých tureckých náčelníků jsou urozené Evropanky byly celkem běžné, jeden příklad; údajně matka atabega Zengího byla zajatá manželka Leopolda II. Babenberského. Nicméně o dětství těchto tureckých válečníků se ví celkem málo, protože se často proslavili až během svého života. Osobně soudím, že je třeba sami rozdmýchávali, aby si dodali na urozenosti a větší legitimitě své vlády.

Jinak podle letopočtu Jindřich dorazil do Palestiny v letech 1172 až tak 1173, ale podle hesla Jindřich Lev už v roce 1174 měl nějaké spory s Barbarossou, hádám tedy, že byl již zpět v Německu. V letech 1172-4 v Jeruzalémě panovalo příměří mezi králem Amaurym I. a Núr ad-Dínem, bylo to přesně v době po skončení křižáckých tažení do Egypta a smrti Núr ad-Dína (tedy přesněji léta 1169-74) a následného vzestupu Saladina, kdy už zase v Palestině válcilo. V době pobytu v Jeruzalémě tak Jindřich Lev neměl možnost účastnit se nějakého válečného konfliktu. S přátelským pozdravem أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 29. 10. 2008, 09:24 (UTC)

Zdravím Emíre. Pár větiček v článku o Jindřichovi si jeho výprava do Svaté země asi zaslouží a příležitostně to doplním. Co prožil Jindřich Lev v letech 1172-73 je taková hádanka na dlouhé zimní večery. Na cestě do Svaté země byl přijat s velkými poctami u byzantského císaře Manuela Komnena a jsou zmínky, že do Konstantinopole přijel s velkým doprovodem. Jaké to měl techtle-mechtle s Byzancí mi není moc jasné, ale styky měl dlouhodobé, protože již roku 1164 přijal v Brunšviku byzantské poselstvo (viz Pribislav). Roku 1173 byl už zase doma, protože v tu dobu již řídil stavbu brunšvické katedrály. Z té cesty se traduje legenda o jeho setkání se lvem v poušti, která se později dostala do českým mýtů jako legenda o Bruncvíkovi.--Pilgrim 29. 10. 2008, 12:52 (UTC)

Vážený kolego, tady máte jednu malou za krásný článek, kterým jste mě moc potěšil.:)--Acoma 9. 8. 2009, 14:59 (UTC)

Já se připojuji a rovnou jsem tam přidal šablonku {{Dobrý článek}}. Mějte se pěkně, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 8. 2009, 15:27 (UTC)

Zdravím Vás oba a děkuji. Musím se přiznat, že mě také velice potěšil diskuzní bod Samoudělování na Emírově diskuzní stránce. Jó sranda holt musí bejt. --Pilgrim 10. 8. 2009, 06:31 (UTC)

Cookova plavba[editovat zdroj]

Ahoj, hele koukal jsem, že se ještě nikdo na ten tvůj článek nepodíval. Měj chvíli strpení, jsem teď nachcípanej, ale jakmile budu fit, tak se na to kouknu a zhodnotim, ať je tam aspoň jedna recenze ;-) --Mozzan 21. 10. 2009, 16:19 (UTC)

  • Zdravím. To je OK. Není kam spěchat.--Pilgrim 21. 10. 2009, 16:26 (UTC)

Řád Františka Palackého[editovat zdroj]

Wikivyznamenání za práci na článcích o historii („Řád Františka Palackého“)

Dobrý den, za Vaše počiny na poli článků o plavbách Jamese Cooka, které vyvrcholily sepsáním jeho druhé plavby, kterou jste dovedl mezi Dobré články, bych Vás chtěl ocenit touto medailí. Díky moc za článek, u jeho čtení jsem nenudil ani větu. Mějte se pěkně, hodně elánu do další práce přeje --Podzemnik 2. 12. 2009, 22:02 (UTC)

Děkuji a totéž přeji já Vám.--Pilgrim 3. 12. 2009, 15:53 (UTC)

Zajímavosti[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Rád bych navrhl jako Zajímavost na Hlavní stranu údaj z Vámi nově založeného hesla Omai. Tato zajímavost by mohla např. znít: "Víte, že ... první obyvatel Tichomoří, který navštívil Evropu, byl domorodec Omai z ostrova Raiatea?" Nejprve bych Vás však chtěl požádat, jestli by bylo možné dozdrojovat i zbytek tohoto hesla.

Protože dobrých návrhů není mnoho, velmi bych Vás chtěl také požádat, zda byste nepřispěl i nějakými dalšími zajímavostmi z dobře ozdrojovaných hesel, ať už Vašich nebo od jiných autorů.

Velmi Vám děkuji. Jan.Kamenicek 12. 12. 2009, 15:04 (UTC)

Zdravím Vás. U Omaie jsem doplnil dva zdroje. Vaši žádost budu mít na paměti, když narazím na něco vhodného.--Pilgrim 12. 12. 2009, 16:38 (UTC)
Ještě jednou děkuji za spolupráci. Budu se těšit na další návrhy. Jan.Kamenicek 12. 12. 2009, 17:40 (UTC)

Srdečně zdravím a s potěšením oznamuji, že výše uvedená zajímavost z hesla Omai, jehož jste autorem, byla na hlavní stranu vybrána na týden od 22. do 28. února 2010. Na stránce WP Article Statistics se můžete podívat na jeho návštěvnost. Pokud víte o nějaké další zajímavosti vhodné pro uvedení na hlavní straně, neváhejte a rovněž ji prosím navrhněte. Jan.Kamenicek 22. 2. 2010, 00:44 (UTC)

Vendické runy[editovat zdroj]

Díky za další zdroj. Prosím, mrkněte se, až budete mít čas, na další verzi mého návrhu na mých wikistránkách, případně v tamní diskuzi dodejte, co si myslíte, že ještě chybí. Moc díky a přeji příjemnou neděli!--Petusek 2. 5. 2010, 11:42 (UTC)

Uděluji Ti toto vyznamenání, všimla jsem si, že už ti dlouho náleží. Mnoho dalších dobrých článků přeje --K123456 9. 5. 2010, 08:21 (UTC)

Tak už zase učňovská léta ? Tak už mě čeká jen základka, mateřská, jesle a pak dlouhé bílé nic.--Pilgrim 15. 5. 2010, 17:20 (UTC)






Řád pevné kotvy[editovat zdroj]

Wikivyznamenání za práci na článcích o lodích a námořnictvu „Řád pevné kotvy“

Dobrý den. Vaše výborná Druhá plavba Jamese Cooka se stala letošním prvním nejlepším článkem, a díky tomu mám příležitost vyznamenat Vás „Řádem pevné kotvy“. Pohodový zbytek víkendu přeje --Jann 12. 2. 2011, 14:51 (UTC)

Zdravím a moc děkuji.--Pilgrim 14. 2. 2011, 08:51 (UTC)

Global account[editovat zdroj]

Hi Pilgrim! As a Steward I'm involved in the upcoming unification of all accounts organized by the Wikimedia Foundation (see m:Single User Login finalisation announcement). By looking at your account, I realized that you don't have a global account yet. In order to secure your name, I recommend you to create such account on your own by submitting your password on Special:MergeAccount and unifying your local accounts. If you have any problems with doing that or further questions, please don't hesitate to contact me on my talk page. Cheers, DerHexer (diskuse) 12. 2. 2015, 18:28 (CET)Odpovědět