Wikipedista:Universator/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 3658
Základní informace
Typturistická stezka
Délka12,5 km / 13,2 km[pozn. 1]
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenízelená turistická značka zelená značka
Sezónaceloročně
Lokalizace
StartOstrov
CílJáchymov
Výškový rozdíl365 m
Nejvyšší bodbezejmenné vyhlídkové místo, 753 m
Nejnižší bodOstrov, železniční stanice, 388 m

zelená turistická značka Turistická značená trasa 3658 je zeleně vyznačená 12,5 kilometrů[pozn. 2] dlouhá pěší trasa Klubu českých turistů v okrese Karlovy Vary spojující Ostrov a Jáchymov.

Popis trasy[editovat | editovat zdroj]

Trasa začíná u rozcestníku před železniční stanicí Ostrov nad Ohří (na železniční trati Chomutov–Cheb). Nejprve vede západním směrem do „starého“ Ostrova, k areálu zámku s rozlehlým zámeckým parkem a na nedaleké Staré náměstí. Následně směřuje severním směrem k sídlišti Nový Ostrov a vede po jeho okraji, dále kolem moderní zástavby obchodní čtvrti. Celý úsek zastavěným územím města Ostrova měří přibližně 3,3 km. Trasa podchází silnici I/13 a po chodníku podél silnice I/25 prochází místní částí Dolní Žďár a kolem rozsáhlého areálu, v němž byl v 50. letech 20. století pracovní tábor, kde byli političtí vězňové nuceni zpracovávat radioaktivní uran, a později byla na místě továrna Škoda Ostrov, kde se vyráběly vyráběly trolejbusy.[4] V navazující místní části Horní Žďár trasa zatáčí doleva, prochází zástavbou rodinných domů a postupně směřuje „do přírody“, do krušnohorských lesů.

Dalších přibližně 5 kilometrů vede trasa po území lesů. Po asi 1,3 km po lesních cestách se trasa dostává na míst, kde byla od 13. století do odsunu německého obyvatelstva obec, resp. osada Pfaffengrün (česky Popov). Dnes je však původní Pfaffengrün skryt uprostřed lesů, na pár místech jsou vidět základy domů. Ze zástavby této obce se také zachovalo několik stromů, které byly prohlášeny za památné. Nacházejí se nedaleko od této turistické značky. K jednomu z nich, Popovskému jasanu, vede od této trasy asi 260 metrů dlouhá odbočka. Další odbočka vede k čedičovému skalnímu útesu, na němž je umístěn kříž (tzv. Popovský kříž), který podle jedné z legend kdysi postavili mniši. Podle Pavla Hally z Českého rozhlasu je z tohoto místa „opravdu velkolepý“ výhled na město Ostrov a okolí. Uvidět lze celá podkrušnohorská oblast a Krušné hory včetně jejich nejvyšší hory Klínovce, dále též Doupovské hory, Karlovy Vary a za nimi Slavkovský les.[5]

km místo navazující, křižující a souběžné trasy
0 Ostrov (žst) červená turistická značka 0206
0.5 Ostrov (u žst) červená turistická značka 0206 žlutá turistická značka 6671
1 Ostrov (zám.,bus) červená turistická značka 0206
3.5 Dolní Ždár (bus) žlutá turistická značka 6671
4.5 Horní Žďár (bus) žlutá turistická značka 6671
7.5 Popov žlutá turistická značka 6736
0.2 Popovský kříž (vyhl.)
0.3 Popovský jasan
10.5 Jáchymov (jih)
12.5 Jáchymov, radnice (bus) modrá turistická značka 1435 žlutá turistická značka 6669 žlutá turistická značka 6710

Zajímavá místa[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Trasa měří 12,5 km dle Plánovače KČT[1] a 13,2 km podle měření na mapy.cz[2]
  2. Trasa měří 13,2 km podle měření na mapy.cz[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]