Wikipedista:Terezamrhalova/Účastník řízení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Účastník řízení[editovat | editovat zdroj]

Účastníkem řízení se může stát fyzická nebo právnická osoba.[1] Všechny osoby, které se řízení účastní, musí být způsobilé, může se ale objevit výjimka, kdy dá odpovídající orgán možnost vyjádřit svůj názor nebo postoj osobě, která ještě způsobilá není. [2]. Hlavním účastníkem je osoba, která dala podnět k řízení. Vedlejšími účastníky jsou například svědci, znalci nebo zástupci.[3]

Práva a povinnosti účastníka[editovat | editovat zdroj]

Účastníci mají právo být informováni o zahájení řízení, mohou předkládat důkazy a nahlížet do spisu. Také se mohou k věci vyjádřit. Mají právo podat odvolání proti rozhodnutí nebo podat stížnost.[4]

Povinností účastníka je, na vyžádání předložit svůj průkaz totožnosti.Účastníci musí dodržovat mlčenlivost, pokud se jedná o tajné řízení. Písemnosti vyhotovené v cizím jazyce musí účastník řízení předložit v originálním znění a současně v úředně ověřeném překladu do jazyka českého, pokud orgán nesdělí účastníkovi řízení, že takový překlad nevyžaduje.[5]

Úkony účastníka[editovat | editovat zdroj]

Nejdůležitějším úkonem hlavního účastníka je podání, které se podává k příslušnému orgánu, který je místně a věcně příslušný, to znamená, že věc spadá do jeho působnosti. V podání musí být jasně uvedeno, kdo podání podal, které věci se týká, pod který orgán spadá a co účastník navrhuje. Podání musí být v elektronické podobě a musí obsahovat uznaný elektronický podpis.[6]. Orgán musí na podání odpovědět a sdělit ve lhůtě 30 dnů, zda bude proces zahájen, nebo zda pro zahájení není důvod.[7]

Druhy řízení[editovat | editovat zdroj]

Mezi řízení, kterých se mohou účastníci účastnit patří například stavební, správní, územní, občanské nebo sporné řízení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

  1. [online]. Dostupné z: [https://frankbold.org/poradna/spravni-rizeni/spravni-rizeni/spravni-rizeni/rada/jak-probiha-spravni-rizeni.
  2. 500/2004 Sb. Správní řád. Zákony pro lidi - Sbírka zákonů ČR v aktuálním konsolidovaném znění [online]. Copyright © AION CS, s.r.o. 2010 [cit. 03.04.2023]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500?text.
  3. 500/2004 Sb. Správní řád. Zákony pro lidi - Sbírka zákonů ČR v aktuálním konsolidovaném znění [online]. Copyright © AION CS, s.r.o. 2010 [cit. 03.04.2023]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500?text.
  4. [online]. Dostupné z: [https://frankbold.org/poradna/spravni-rizeni/ucastnici-spravniho-rizeni/prava-ucastnika-rizeni.
  5. [online]. Dostupné z:/www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-500-2004-sb].
  6. 500/2004 Sb. Správní řád. Zákony pro lidi - Sbírka zákonů ČR v aktuálním konsolidovaném znění [online]. Copyright © AION CS, s.r.o. 2010 [cit. 03.04.2023]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500?text..
  7. MACHÁČ, Petr. Správní právo, Havířov 2010.
  8. POTĚŠIL, Lukáš, Alžbeta KRÁLOVÁ a Jiří VENCLÍČEK. Správní právo procesní: (v příkladech a otázkách)