Wikipedista:Skruta/TypeRacer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Skruta/TypeRacer
Charakter stránkyhra pro více hráčů
URLplay.typeracer.com
Komerčníano
Registracezdarma

TypeRacer je prohlížečová online hra pro více hráčů ve psaní na klávesnici. Cílem hráčů je co nejrychleji přepsat zadaný text a tím soutěžit s ostatními. Hra byla spuštěna v březnu roku 2008.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Typeracer byl vytvořen programátorem Alexem Epshteynem za použití rozhraní pro programování aplikací (API) a webových nástrojů Google (tzn. Google Web Toolkit).[1]

Epshteyn promoval na Univerzitě v Massauchusetts Amherst v magisterském studijním programu matematická informatika a je bývalým pracovníkem společnosti Google.[2] K vytvoření hry tohoto typu byl Epshteyn inspirován programem Windows shareware, který sám používal při učení se psaní na klávesnici, ten však postrádal právě možnost hry pro více hráčů.

Ačkoli starší hry, jako je například The Typing of the Dead, byly spuštěny dříve než byl Epshteynův návrh, nevěděl o nich, jak sám popisuje, kvůli své nezkušenosti v herní komunitě. Když Epshteyna kontaktoval ohldeně hry TypeRacer bývalý vývojář hry Mavis Beacon Teaches Typing, vyjádřil souhlas se spoluprací s týmem Beacon.

TypeRacer byl zařazen mezi „100 nejlepších neobjevených webových stránek roku 2008“ časopisu PC Magazine .[3]

Hraní hry[editovat | editovat zdroj]

Hráči soutěží tak, že rychlostí, kterou opisují zadaný text na obrazovce, pohybují s miniaturními auty. Vítězí ten hráč, jehož auto dorazí do cíle jako první, tedy ten, který přepsal text nejrychleji.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Typeracer na anglické Wikipedii.

  1. TypeRacer [online]. [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Social Web Blog: Making Polls Social. web.archive.org [online]. 2010-12-02 [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. The Top 100 Undiscovered Web Sites | PCMag.com. web.archive.org [online]. 2020-01-08 [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]