Wikipedista:Petr Buček/Příprava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Teeworlds
[[Soubor:|250px|Screenshot z verze 0.3.0]]
Screenshot z verze 0.3.0
Základní informace
PlatformaMultiplatformní
Datum vydání9. duben 2011
ŽánrPlošinovka
Herní módMultiplayer

Teeworlds je svobodná, z boku viděná počítačová hra pro více hráčů s otevřeným zdrojovým kódem. Hra má jednoduchou, komiksově laděnou grafiku i fyziku. Ovládání je inspirováno převážně žánrem klasických stříleček. Poslední vydaná verze hry s označením 0.6.0 vyšla 9. dubna 2011[1] a hra se nadále aktivně vyvíjí. Ve verzi 0.4.0 byla hra i její web přejmenován z původního Teewars na aktuální Teeworlds[2] s odvoláním vývojářů na nespecifikované právní důvody.[3]

Hra je stále ve vývoji a přibývají do ní nové prvky. Její poslední stabilní i vývojářská verze je dostupná zdarma ke stažení na oficiálním webu www.teeworlds.com. V současné době jsou k dispozici verze pro operační systémy Microsoft Windows, Linux, Mac OS X, AmigaOS 4[4], MorphOS. V prosinci 2007 byl zdrojový kód hry zpřístupněn v souladu s podmínkami podobnými BSD licenci[zdroj?]. S ohledem na financování hardwaru pro běh a hostování serverů přijímají autoři hry dobrovolné příspěvky.

Vzhledem k útokům hackerů a spamu se hlavní vývojář, Magnus Auvinen, rozhodl 29. srpna 2010 zastavit vývoj a podporu Teeworlds. Ten samý den vybral nový tým, sestavený ze spolehlivých dobrovolníků, aby pokračovali ve vývoji a podpoře hry i webu.

Prostředí[editovat | editovat zdroj]

Ukázka travnatého prostředí
Ukázka zimního prostředí
Ukázka z prostředí džungle
Ukázka z prostředí pouště

Herní prostředí jednotlivých map se může zakládat na jednom ze základních stylů: travnatý (grass), zimní (winter), džungle (jungle) nebo poušť (desert). Všechny jsou součástí hry a to včetně příslušných dekorací. Kdokoliv si může vytvořit i vlastní styl a vložit ho přímo do mapy.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Teeworlds jako hra reprezentuje mix klasické na spritech založené střílečky a akrády z éry moderních stříleček. Hra probíhá na dvourozměrných, z boku viděných mapách, typických pro plošinovky včetně paralaxního posuvu vrstev. Oproti tomu ovládání využívá klasické FPS prvky pro pohyb a změnu zbraní či míření pomocí myši. Součástí hry je také vystřelovací hák nebo dvojitý skok, umožňující lepší manévrování.

Zbraně jsou inspirovány hrami jako Quake nebo Unreal Tournament. Pro obnovu zbraní nebo štítu je možné sbírat srdíčka a štítky, nacházející se na herní mapě. Po vstupu do hry má hráč k dispozici dvě základní: Kladivo a pistolku. Kladivo neobsahuje munici a dává zranění -3, používá se pouze pro boj zblízka. Pistolka je jediná zbraň ve hře, jejíž munice se sama obnovuje ale dává nejnižší zranění -1. V mapách pak může hráč najít další tři zbraně: Brokovnici, granátomet a laser. Brokovnice vystřelí 5 broků s rozptylem, každý brok zraňuje o -1. Granátomet vystřelí nepřímo letící nábojnici která způsobí výbuch při dopadu. Při správném použití může granátomet zvýšit rychlost hráče a používá se i při rocketjumpu. Laser (někdy též puška) byl zaveden ve verzi 0.4.0 a střílí rovný paprsek, který se může odrazit i za roh. Ve hře se nenachází náboje do zbraní, doplnit munici je možné opětovným sebráním příslušné zbraně. Zbraň se po sebrání za nějaký čas sama obnoví, stejně jako srdíčka a štítky. Vedle již jmenovaných se ve hře může nacházet i katana, takzvaná power-up zbraň. Má nejdelší čas obnovy a způsobuje největší zranění ze všech zbraní. Její použití je časově omezené a brání hráči v přepínání na jiné zbraně.

Herní módy[editovat | editovat zdroj]

V současné době jsou jedinými oficiálními módy Deathmatch, Team Deathmatch and Capture The Flag.

Tvorba uživatelů[editovat | editovat zdroj]

Hra obsahuje editor map a používá jednoduchý systém obrázků pro většinu her grafického obsahu. Ten proto může být snadno upraven a rozšířen, ať už jde o drobné změny nebo úpravy samotné hry. Existuje několik komunitou vytvořených modifikací, zakládajících se na klasickém herním serveru Teeworlds. Kód je navržen tak, aby se daly herní módy vytvářet snadnou úpravou serveru bez nutnosti zásahu do herního klienta.

Editor map[editovat | editovat zdroj]

Plnohodnotný editor map je zabudován přímo ve hře a je dostupný pod klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+E.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Teeworlds 0.6.0 released! [online]. Dostupné online. 
  2. TIGSource Review [online]. Dostupné online. 
  3. About the name change. [online]. [cit. 2008-03-25]. Dostupné online. 
  4. A game TeeWorlds available for Morphos and AmigaOS4 [online]. AmigaWorld.net, 2010-04-15 [cit. 2010-12-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]