Wikipedista:NovakDaniel/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ostrov Jomalig

Jomalig, je ostrov, který leží v provincii Quezon na Filipínách. Podle sčítání lidu z roku 2015 v něm žije 7 417 lidí. Je to nejméně obydlená obec v provincii. Je součástí ostrovu Polillo.

Burangays[editovat | editovat zdroj]

Obce a města se na Filipínách dělí na takzvaná burangays, do kterých patří i Jomalig. Ten je politicky rozdělen do 5 barangays[1].

  • Bukal
  • Casuguran
  • Gango
  • Talisoy (Poblacion)
  • Apad

Krajina[editovat | editovat zdroj]

Ostrov Jomalig je asi 139 km od jihovýchodního ostrovu Polillo. Na území ostrova se většinou využívá půda pro zemědělské využití. Většina obyvatel tohoto ostrova je závislá na kokosových produktech, rýži, rybách a jiných kořenových plodinách. Je považován za jednu z nejmenších a nejvzdálenějších ostrovních obcí provincie Quezon, jeho rozloha je 5 665 hektarů (14 000 akrů). Část jeho půdy byla odcizena a je věnována převážně kokosové půdě o rozloze 3 104,0 ha s 2 605 ha, která zahrnuje lesy, bažiny a louky a pastviny.

Obyvatelé této obce pocházejí z různých etnických skupin podobných těm z východního Samaru, Boholu, Sorsogonu, Catanduanes, Camarines Sur a Camarines Norte a většinou z provincie Quezon.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie ostrova Jomalig[2] je jednou z nejlepších legend o milostném příběhu v provincii Quezon. Ačkoli mnoho starých Jomaliginů (místních obyvatel) neví nebo si nemůžou vzpomenout odkud Jomalig odvodil své jméno, existuje několik starých obyvatel, kteří si stále pamatují nádhernou legendu od svých předků. Na základě příběhu žil Datu, který na ostrově žil a měl krásnou dceru. Mladý muž ze sousedního ostrova se chtěl oženit s princeznou, ale Datu s tím nesouhlasil. Datu řekl, že svou dceru dá pouze pokud mladý muž na ostrově za jediný den úspěšně uloví tři ryby v každém rybníku na ostrově. Mladý muž přijal výzvu Datua. Poté, co se toulal po ostrově, maratón téměř dokončil, ale nakonec tak neučinil, protože málem zemřel. Dorazil do cíle beznadějně a v tomto okamžiku požádal princeznu, aby ho políbila jako jedinou odměnu, kterou mohl dostat. Lidé na ostrově byli svědky toho, co se stalo, políbila mladého muže a lidé křičeli: „humalik“ (Políbili se). Od té doby lidé nazývali ostrov „Humalik“. Uplynulo mnoho let a Humalik se stal Jomaligem. Mnoho starých obyvatel říká, že Američané to změnili, když dobyli Filipíny.