Wikipedista:Nabulcar/Filip Turek (závodník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Filip Turek
Filip Turek
Filip Turek
Narození15. října 1985 (38 let)
Praha

Filip Turek (narozen 15. října 1985 v Praze) je bývalý závodník Formule 3, investor, automobilový expert, sběratel luxusních automobilů, prezident a zakladatel Jaguar klubu ČR. Na Střední umělecké škole v Praze studoval obory design a grafika. Po maturitě studoval právo a politologii na dvou různých VŠ a oba obory ukončil s titulem Bakalář.

V roce 2006 založil Jaguar Club, jehož je zároveň prezidentem. Klub sdružující majitele a nadšence aut značky Jaguar. Pořádá srazy Jaguáru a sdružuje majitele, aby se udržela autenticity aut. Zároveň investoval peníze do automobilů, které i ve formě založení firmy Art of Performance s.r.o. renovoval a servisoval. [1][2]

V letech 2015 až 2018 byl formulovým závodníkem v kategorii F3. Účastnil se celkem 33 závodů a v jedenácti zvítězil. V roce 2017 získal titul se stájí Chabrmotorsport Formule 4 Trophy Central Europe 2017. V týmu JMT-Racing Engineering se zůčastnil závodů s formulí Renault Sport 2.0 a Delta 4.

Turek je také sběratel vzácných vozů a v jeden okamžik jich vlastnil až 80, především britských značek Jaguar, Aston Martin, Rolls-Royce a Bentley. Nyní je majitelem přibližně deseti svých oblíbených vozů se vzácným původem a převážně velmi zajímavými výrobními čísly, či historií a je také známým restaurátorem těchto vozů a odborníkem na investice do vzácných automobilů.

Kromě automobilů se věnuje i střelbě, ve své sbírce zbraní má například Colt 1911 Serie 80 a nebo Desert Eagle 50AE po Ivanu Jonákovi, jemuž byl před Jonákovou smrtí přítelem.[3]

Od roku 2022 spolupracuje s s internetovou televizí VOX TV, kde vystupuje v pořadu Po žních k Turkovi a také na Xaver Live, kde vystupuje v pořadu Přísně tajné.[1]

Sbírka automobilů Filipa Turka[editovat | editovat zdroj]

V garáži, ve které jsou zaparkovány vozy ve sbírce je udržována stálá teplota a vlhkost mezi 45 až 50 procenty. Mezi jeho vozy patří:[2][4]

  • Jaguar XJRS - první vyrobený z celé řady R.
  • Aston Martin DBS 7 Vantage - v barvě Aston Martin Racing Green, nejstarší dochovaný dvanáctiválcový Aston Martin na světě, jeden ze sedmi prototypů z roku 1997 (Všech sedm prototypů sešrotováno, kromě tohoto kusu, jenž je pátý, z prvního byl postaven závodní vůzu, ze čtvrtého se postavilo sériové auto znovu, ale Turkův kus zůstal v kompletním stavu se specifickou barvou a upravenou zádí a nebylo nikdy testováno, takže se zachovalo v autentickém stavu s původním lakem. Auto bylo zachráněno z továrny zakladatelem Ing. Ringem, od kterého ho Turek koupil v roce 2012.)
  • Aston Martin Mirage
  • Aston Martin Lagonda - Lagonda druhé generace, první vyrobený kus a prototyp zároveň. Ve své době o třetinu dražší než Ferrari Testarosa, jedno z nejdražších kupé na světě a jedna z nejdražších limuzín světa. Interiér potažený nejemnější kůží, ovčí koberce, kůží potažený sloupek u řízení. Kus s výrobním číslem 1. Nejstarší dochovaný kus.
  • Aston Martin Lagonda - Lagonda čtvrté generace, prototyp a první kus čtvrté série (vyrobeno jen 105 kusů a dochováno jen 98). 5,3 litru osmiválec, postaven zcela ručně a každý je originál.
  • Jaguar E-Type S1 3.8 „Flat floor“
  • Rolls-Royce Camargue „the first built“
  • JaguarSport XJR-S 5.3 V12 TWR „No.001“
  • Jaguar XJ40 4.0l manual „Top Gun“
  • Chrysler Imperial Le Baron - tento vůz dřívě patřil Omaru Bongovi, prezidentu Gabonu, který tot auto používal během cest po Francii, ve které s ním jezdil za Charlesem de Gaullem, Georgesem Pompidouem, Francoisem Mitterrandem, Jacquesem Chiracem. Po smrti Bonga v roce 2009 vůz přestal být vládním vozem, kterým byl od roku 1968. Filip Turek ho vlastní od roku 2012. Na autě je klavírní lak.[3][5]
Filip Turek s Chryslerem Imperial

a další.

  1. Servis, renovace a prodej klasických aut. Art of Performance [online]. [cit. 2023-10-04]. Dostupné online. 
  2. Sběratel vlastní prezidentskou limuzínu. Investujte do aut i s málo penězi, radí | Aktuálně.cz. Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje [online]. 2019-01-27 [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  3. WEBMASTER@TYDEN.CZ, TYDEN, www tyden cz, e-mail:. Jonákův dobrý přítel: Ivana odposlouchávali. A mocní si oddechli. TÝDEN.cz [online]. 2016-02-28 [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  4. Rozhovor v tajné garáži Filipa Turka: Holky po mně jedou, ale teď jsem single! Kolik dal za auta?. Expres.cz [online]. 2022-10-09 [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  5. Formule je životní droga stejně jako svlékání holek, to nelze ničím vynahradit. www.biggmagg.cz [online]. [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.